sjećanje na žrtve

Jenkač: Važno je da se okupljamo, da se prisjećamo i da Vukovar nikad ne zaboravimo

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.11.2021. 08:14

Zadnja izmjena: 18.11.2021. 08:15

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u srijedu je izaslanstvo Grada Novog Marofa položilo vijenac i zapalilo svijeće kod spomen križa u Novom Marofu, u znak sjećanja na poginule te nestale branitelje i civile grada Vukovara.

Uz gradonačelnika Sinišu Jenkača i predsjednika Gradskog vijeća Mladena Benjaka, na obilježavanju su bili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i policije, gradske vijećnice i vijećnici, pročelnici, ravnatelji novomarofskih javnih ustanova i građani, a okupljanje je održano uz poštivanje epidemioloških mjera.

- Ovo je tužan dan za sve, pogotovo za nas koji se prisjećamo kako je sve to izgledalo tih dana u Vukovaru, a među nama su i oni koji su tome svjedočili i koji su ne samo podnijeli žrtvu Domovinskog rata, već i žrtvu zarobljavanja, preživjeli Manjaču. Njih su sedmorica s područja bivše Općine Novi Marof i njih posebno pozdravljam i zahvaljujem im na hrabrosti i požrtvovnosti koju su iskazali za vrijeme opsade Vukovara, na svemu onome što su izdržali i ostali normalni, što nije jednostavno kad proživite takva zvjerstva i zlodjela – kazao je Jenkač.

Naglasio je da je i danas, 30 godina nakon pada grada, iznimno važno obilježavati ovaj dan i prisjećati se događanja u Vukovaru, ne samo radi žalosti i tuge, već i zbog ponosa i prkosa, a jednako je važno o istini o Domovinskom ratu i stradanjima naših ljudi govoriti mladim generacijama, uz nadu da se takva stradanja nikad više neće ponoviti.

- Nažalost, još uvijek imamo snage koje žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, u susjednoj nam Srbiji, Bosni i Hercegovini, u Crnoj Gori, koje ovih dana raznim tekstovima omalovažavaju sjećanje na Vukovar i sve ono što se tih dana događalo. Zato je važno da se okupljamo, važno je da se prisjećamo i da Vukovar nikad ne zaboravimo – poručio je Jenkač pozvavši građane da i u svojim domovima zapale svijeću za Vukovar i odaju počast gradu heroju.

Nakon svečane komemoracije kod spomen križa, u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Novom Marofu služena je sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve najveće tragedije hrvatskoga naroda u novijoj povijesti.

Komentari