Grad Ivanec

Pred Ivančanima nova referendumska anketa, evo o čemu se radi

Objavljeno: 26.06.2024. 18:23

Zadnja izmjena: 26.06.2024. 18:42

Kako navode iz Grada Ivanca, na Zboru građana mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji, održanog jučer u društvenom domu u Jerovcu Donjem, kojeg je sazvao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, govorilo se o problematici odlaganja komunalnog otpada na deponiju u Jerovcu, na kojem će u idućih 7-8 mjeseci kapaciteti biti popunjeni, čime će se ispuniti uvjeti za njegovo zatvaranje i sanaciju.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić naveo je da je njegov osobni stav i stav Grada jasan, odlagalište Jerovec treba zatvoriti i sanirati, izviejstili su iz Grada Ivanca.

- Međutim, istovremeno se postavlja pitanje gdje ćemo ubuduće odlagati otpad i po kojoj cijeni? Jer ona će neminovno biti veća i dovest će do poskupljenja usluge odvoza otpada. Tijekom proteklih mjeseci Grad Ivanec je poslao upite na adrese 31 odlagališta u krugu od 100-200 km o tome jesu li spremni zbrinjavati naš otpad. Pozitivne odgovore dobili smo samo od dva odlagališta. Postoji i mogućnost odvoza u MBO Varaždin, ali u tom slučaju cijena bi bila 3-4 puta veća u odnosu na ponude spomenutih dvaju odlagališta – izvijestio je Batinić.

Mještani će dobiti anketno pismo

Batinić tvrdi da je stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša sljedeći: predlažu da se otpad u Jerovcu nastavi odlagati do otvaranja Piškornice, tj. do maksimalnog iskorištenja kapaciteta Jerovca, navode iz Grada.

- A to znači nastavak odlaganja otpada na način da se kapaciteti prošire otvaranjem stare, već zatvorene i sanirane kazete. Budući da to podrazumijeva nove procedure, projekte i dozvole, ministarstvo je spremno financirati 90 posto troškova. Međutim, upozoravam da bismo u tom slučaju vjerojatno morali u Jerovcu prihvatiti otpad i iz drugih gradova i općina Varaždinske županije, a ne samo kao što je to sada, s područja bivše Općine Ivanec. U slučaju da idemo na zatvaranje Jerovca, resorno ministarstvo spremno je sanaciju sufinancirati sa samo 40 posto sredstava – navodi Batinić.

Grad Ivanec o tom pitanju, kako kaže Batinić, želi dobiti jasan i nedvosmislen stav prvenstveno građana Jerovca, pa će svi punoljetni građani mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji te stanovnici Dubravca, koji žive na udaljenosti od 600 metara od deponija, na svoje će kućne adrese preporučenom poštom dobiti anketno pismo s pitanjem: Jeste li za zatvaranje odlagališta otpada u Jerovcu ili za nastavak odlaganja do otvaranja regionalnog centra u Piškornici koji bi, prema najavama Ministarstva zaštite okoliša, trebao biti otvoren do 2028. godine? Svi građani zamoljeni su da u najkraćem vremenu svoje odgovore poštom pošalju u Grad ili ih predaju na prijemnom šalteru u Gradskoj vijećnici ili da ih ubace u sandučić na ulazu u Vijećnicu.

Komentari