Misterij

Foto - Jeste li primjetili ove simbole na nekim zgradama u Varaždinu? Evo što znače

Objavljeno: 19.02.2023. 08:38

Zadnja izmjena: 19.02.2023. 08:38

Foto: Borna Sabolić

Koliko ste se puta prošetali Ulicom Janka Draškovića, Trgom Slobode, Franjevačkim trgom te Ulicom Jurja Habdalenića, a da ste primijetili kako se na nekoliko njihovih građevina nalazi nesvakidašnji simbol. Upravo su te građevine samo jedan od  tragova masonske prisutnosti na našem području.

Svevideće oko

Poznato i kao Oko providnosti, simbol je koji se sastoji od oka iz koje zrači svjetlost te koje je smješteno unutar trokuta. Simbol kakvog poznajemo danas nastao je tek u razdoblju renesanse te je usko povezan s kršćanstvom. U kršćanskoj simbolici trokut predstavlja simbol Svetog Trojstva, dok oko u sredini predstavlja jedinstvenog Boga koji djeluje kroz tri sile Trojstva. Samo je Oko od kršćanskog simbola postalo simbolom orvelijanskog Velikog Brata te zavjere različitih skupina za koje se sumnja da potajno upravljaju našim životima.

Utjecaj Masona na našem području

Naš kraj ima bogatu povijest masonerije, a po svemu sudeći oni djeluju i danas. Masonerija je osobito bila razvijena u Varaždinu tijekom vladavine austrijskog cara Josipa II., za čije su vrijeme vladavine djelovale dvije lože – Savršeni savez i Sloboda, koja je kasnije promijenila ime u Prijateljstvo. Branko Sömen, poznati historiograf masonerije posjeduje medaljon Savršeni savez, koji u sebi ima zapisano dva datuma: 1772. godinu, kada su Masoni počeli djelovati te 2003. godinu, kada su počeli ponovno djelovati Varaždinu.

Sama tajnovitost i skrivenost odlika je Masona, a mjesta njihovih okupljanja još uvijek su pod velom tajne, pa stoga zapravo i ne čudi kako vrlo malo informacija o njima procuri u javnost.

Komentari