funkcionalno spajanje

Domaći gradovi i općine o spajanju: Neki već obavljaju zajedničke poslove

Tema funkcionalnog spajanja jedinica lokalnih samouprava već je duže vrijeme prisutna u medijima, a prošle je godine Ministarstvo financija raspisalo i javni poziv za dodjelu pomoći JLS-ovima koje se odluče spojiti...
Objavljeno: 18.05.2023. 09:51

Zadnja izmjena: 18.05.2023. 09:52

Tema funkcionalnog spajanja jedinica lokalnih samouprava već je duže vrijeme prisutna u medijima, a prošle je godine Ministarstvo financija raspisalo i javni poziv za dodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave koje se odluče funkcionalno ili stvarno spojiti.

O spajanju općina više se puta govorilo i na sjednicama Županijske skupštine Varaždinske županije, pa tako i na posljednjoj. Naime, vijećnika Nina Ivanušu je pritom zanimalo kako jedinice lokalne samouprave Varaždiske županije stoje po tom pitanju.

- Svima nam je poznato da je Vlada HDZ-a, znači sadašnja Vlada donijela Zakon o nekakvom preustroju, odnosno mogućnosti preustroja jedinica lokalne samouprave. Jedan od prijedloga je bio funkcionalno spajanje
pojedinih službi općina i gradova, pa me zanima koliko je takvih općina na području Varaždinske županije podnijelo zahtjev za funkcionalnim spajanjem ili čak eventualno onu najveću, najvišu kategoriju samoukidanja, odnosno pripajanja drugim, recimo fiskalno jačim, većim općinama ili gradovima - upitao je Ivanuša.

'Iskazan interes, ali...'

Prema odgovoru iz Varaždinske županije na pitanje vijećnika Ivanuše, od 28 jedinica lokalne samouprave Općina Cestica je za funkcionalno spajanje, npr. za osnivanje zajedničke javne ustanove, ali nije za teritorijalno spajanje. Isto tako, Jalžabet je zainteresiran za funkcionalno spajanje sa JLS-ovima te vodi razgovore sa susjednim JLS-om s ciljem provedivih modela spajanja, dok Općina Sveti Ilija nije iskazala interes za funkcionalno spajanje, ali ima dobru suradnju s drugim JLS-ovima uz provođenje zajedničkih projekata. 

Grad Ludbreg ima zajedničkog komunalnog redara sa Sv. Đurđom, Velikim i Malim Bukovcem te vodi razgovore sa susjednim općinama s ciljem provedivih modela spajanja, Sveti Đurđ će zahtjev podnijeti ako se riješi sva interna dokumentacija, a Veliki Bukovec također ima zajedničkog komunalnog redara s Gradom Ludbregom, no općine nemaju jednak stupanj razvijenosti pa se ne mogu funkcionalno povezati. Također, Breznički Hum je započeo razgovore s Općinom Breznica za spajanjem putem zajedničkog odjela, no za sada nije odgovoreno na zahtjev. 

Ostale općine i gradovi, njih ukupno 20, nisu iskazale interes za spajanjem, odnosno ukidanjem.

Komentari