NOVI PODACI

Još dva oboljela, do danas ukupno šest novooboljelih od koronavirusa u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 05.04.2020. 19:15

Zadnja izmjena: 06.04.2020. 12:54

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin izvjestio je kako su još dvije osobe zaražena koronavirusom, tako da uz četiri slučaja iz prijepodnevnog izvještaja danas imamo šest novooboljelih više na području Varaždinske županije.

Nakon pet dana s nijednim novoobljelim danas su prijepodne potvrđena četiri nova slučaja oboljevanja od koronavirus, a u međuvremenu je stigla potvrda za još dva, tako da je ukupan broj oboljelih u Varaždinskoj županiji 30, a jedna osoba više se oporavila. Tako imamo ukupno sedam osoba koje su izliječene. Trenutno su 23 osobe na liječenju u OB Varaždin.

- Jedna novoobljela osoba je policijski službenik, srednjih godina čija je zaraza povezana s njegovim radom u Zagrebu, rekao je Vugrin. - U tom kolektivu već smo imali potvrđeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom. Njegovi kontakti su trenutno u epidemiološkoj obradi. On je prije osam dana razvio simptome, znatno povišenu temperaturu a nije bio pod mjerama samoizolacije, ali se sam izolirao. Kod ostale četiri osobe radi se o članovima jedne obitelji, dvije osobe srednjih godina i dvije mlađe osobe. Epidemiološkom obradom je utvrđeno da se bolest, u vidu najblažih simptoma pojavila još 21. ožujka i prošla je sve članove obitelji. S obzirom na vrlo blage simptome u vidu blago povišene temperature, ona nije bila prepoznata kao takva nego tek kada se kod članova obitelji pojavio specifičan simptom gubitak njuha oni su upućeni na testiranje. Što se tiče kontakata oni se također još uvijek epidemiološki obrađuju s obzirom da je proteklo i dosta vremena, unatrag 15 dana. Ovdje ovisimo o povratnoj informaciji oboljelih osoba da li su i s kim bili u bliskom kontaktu. Prema njihovom navodu držali su se preporuka liječnika obiteljske medicine i liječili su se kod kuće, dodao je Vugrin.

Lokalna transmisija

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić izvjestio je o najnovijem šestom današnjem slučaju zaraze.

- Potvrdili smo i 30-tog zaraženog i vrlo brzo imat ćemo i njega u bolnici. Po prvi puta imamo pacijente s lokalnom transmisijom bolesti. Odnosno nemamo definiran izvor zaraze. To je ono čega se mi bojimo već više od mjesec dana, da će se pojaviti slučajevi kod kojih nemamo definiran trenutak kod kojeg je došlo do zaraze. Do sada smo uvijek testirali kontakte i oboljeli pacijenti su bili direktni kontakti prethodno dokazanih pozitivnih osoba. Sada po prvi puta imamo osobe kod kojih nema tog uzroka, osobe su bile kod kuće ali nisu bile u definiranoj samoizolaciji jer nije bilo potrebe, nisu bile u dokazanom kontaktu ali su se nažalost negdje zarazile. To je još jedna poruka građanima da se trebaju pridržavati svih onih mjera koje naglašavamo iz dana u dan, naglašava Kudelić.

Svi pacijenti koji se liječe u OB Varaždin su dobrog općeg stanja. Uglavnom se radi o mlađim osobama i osobama srednje životne dobi, a dvije osobe su starosti više 70 godina. Sve su dobro niti jedna osoba nema tešku kliničku sliku.

- Činjenica je da osobe ostaju dugo pozitivne, imamo pacijente kod kojih je prvi nalaz testiranja bio negativan no drugi nalaze je bio pozitivan, upozorava ravnatelj Kudelić.

- Upravo iz tog razloga pripremili smo studentski dom, koji ima kapacitet za više od 200 takvih pacijenata. Što planiramo u slučaju širenja zaraze. Pozitivno je ipak da na području Varaždinske županije držimo epidemiju pod kontrolom i nemamo eksponencijalni nego linearni rast, dodao je Kudelić.

Šesta oboljela osoba danas je srednje životne dobi dobrog općeg stanja, blaže kliničke slike, sa simptomima sličnim gripi i nije bio u vezi s prethodno oboljelima.

Komentari