prikaz svih aktivnosti

eTV/FOTO: Još se ne zna konkretno rješenje za vojarnu u Optujskoj - održano predavanje Društva arhitekata Varaždin

Objavljeno: 08.11.2016. 20:05

Zadnja izmjena: 08.11.2016. 20:14

Foto: Sonja Ognjenović

Društvo arhitekata Varaždin održalo je predavanje kako bi se prikazao pregled svih aktivnosti na temu vojarne u Optujskoj od 2010. do danas. Predavanje je održano u palači Herzer, a bilo je otvoreno za stručnu i širu javnost. Ipak, konkretno rješenje još se ne zna.

- Do sad, koji god razgovori su vođeni, uvijek je bilo puno zainteresiranih, a nikad nije napravljena cjelovita strategija niti akcijski plan. Uvijek je bilo 'točkasto', ovo bi moglo ići jednom korisniku, ovo drugom, ali nikad nije bila napravljena sustavna vizija - objasnila je Maja Kireta, članica Društva arhitekata Varaždin.

Društvo arhitekata Varaždin problematikom vojarne bavi se od 2010. godine te su već tad na radionicama dali idejno rješenje kako bi se taj prostor trebao rekonstruirati i prenamijeniti.

Večerašnje predavanje bilo je nastavak na prethodnu subotu, kad je u varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici održan drugi dan otvorenih vrata u organizaciji Grada Varaždina. Dan otvorenih vrata organiziran je u sklopu aktivnosti projekta MAPS - Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi kroz EU program URBACT s ciljem poticanja interesa javnosti za osmišljavanje buduće funkcije i izgleda tog bivšeg vojnog kompleksa. Cilj projekta MAPS je izrada integriranog akcijskog plana revitalizacije vojarne, odnosno njenog dijela.

>>FOTO Što su danas Varaždinci mogli vidjeti razgledajući napuštenu vojarnu u Optujskoj?

Predavanje je započelo predstavljanjem idejnog rješenja iz 2010.g, prikazom smjernica unešenih u Prostorni plan 2014., prijavom na program Urbact, koncept i način djelovanja Urbactove mreže, predstavljanjem partnerskih gradova u projektu MAPS i specifičnih problema vezanih na njihove vojne komplekse, te predstavljanjem varaždinske lokalne Urbactove grupe i metodologije rada koju će ona koristiti za izradu akcijskog plana.

 

 

 

 

Komentari