LifelineMDD i Riverside

JU Priroda Varaždinske županije provodi projekte ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna

Objavljeno: 02.02.2021. 18:42

Zadnja izmjena: 02.02.2021. 19:24

Ove godine, na Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače, obilježava se 50. godišnjica potpisivanja Ramsarske konvencije čiji je cilj očuvanje vlažnih (močvarnih) staništa. 

JU Priroda Varaždinske županije provodi projekt LifelineMDD i projekt Riverside čija je ukupna vrijednost cca 2,5 milijuna kuna. Krajnji cilj oba projekta je očuvanje područja rijeke Drave, u sklopu čega će se provesti veći broj istraživanja vrsta i staništa, obučit će se treneri za provođenje „Riječne škole“, nabavit će se veći broj opreme koja će se u tu svrhu koristiti, te će se izraditi multimedijska aplikacija o prirodnim vrijednostima Dravske park-šume. U sklopu projekta LifelineMDD je već tiskana edukativna slikovnica Ptičja posla koja je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Očuvanje krajobraza i biološke raznolikosti

Na području Varaždinske županije rijeka Drava predstavlja jedan od posljednjih doprirodnih tokova nizinskih rijeka u srednjoj Europi i osim što je izvor slatke vode, sa svojim vlažnim staništima dom je brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Radi očuvanja krajobrazne i biološke raznolikosti i kvalitete vode, važno je i dalje čuvati rijeku Dravu od različitih zagađenja i primjerenim ponašanjem svakog pojedinca doprinositi suživotu s biljnim i životinjskim svijetom.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana vlažnih staništa na globalnoj razini „Vlažna staništa i voda“  koja ističe vlažna (močvarna) područja kao izvor slatke vode i potiče akcije njihova obnavljanja i zaustavljanja njihova gubitka. Vlažna su staništa od iznimne važnosti za vodu: skupljaju i skladište kišnicu i pune podzemne vodonosnike, reguliraju kvantitetu i opskrbu vodom otpuštanjem optimalne količine vode u pravo vrijeme i na pravo mjesto te poboljšavaju kvalitetu vode tako što uklanjaju i apsorbiraju zagađivače.

Komentari