film,rječnik i monografija

Jučer je u Biškupcu održana književno-filmska večer 'Slikom i pričom kroz Hrvatsko zagorje'

Objavljeno: 17.11.2016. 14:27

Foto: 7. Mjesni odbor

Jučer je u društvenom domu u Biškupcu, u organizaciji varaždinskog Vijeća 7. Mjesnog odbora i predsjednica Udruge umirovljenika Nevenke Kobal, pred sedamdesetak posjetitelja održana književno – filmska večer pod nazivom 'Slikom i pričom kroz Hrvatsko zagorje'.

U sklopu programa svoje su pjesme čitale Nada Rukav Bogojević, dopredsjednica Književnog društva Varaždina i Jasminka Mihoci. Predstavljena je i monografija 'Slikom i riječi kroz Hrvatsko zagorje', ali i 'Rječnik varaždinskog kajkavskog govora', autora Tomislava Lipljina.

Na književno - filmskoj večeri prikazan je i film 'Dragulj Hrvatskoga zagorja' autora Juraja Rožića, koji je 1998. godine bio nominiran za nagradu na međunarodnom festivalu turističkog filma u Splitu. 

U filmu su uz Trakošćan kao njegov najljepši dragulj sjeverozapadnog dijela Hrvatskog zagorja obuhvaćeni i lokaliteti nalazišta pračovjeka kod Krapine, Starog etno sela Kumrovec, Zelenjaka i Cesargrada. Narator filma je Tomislav Lipljin a uvodnu zdravicu Zagorju izvodi Milan Remar, a u flimu je izvedena i pjesma 'Trakošćanu' Ivane Brlić Mažuranić.

 

Komentari