tužna vijest

Preminuo je profesor Franjo Ruža - čovjek koji je utemeljio FOI

Objavljeno: 14.11.2017. 08:50

Zadnja izmjena: 14.11.2017. 10:57

Jučer je u 86-oj godini života preminuo Franjo Ruža, dugogodišnji profesor na FOI-u i jedan od utemeljitelja ove ugledne visokoškolske ustanove. Rođen je u Novom Selu Rok 26. 10. 1931. godine.

Diplomu i doktorat stekao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a profesor na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu postao je još 1962. godine. Prethodno je već imao iskustvo rada u gospodarstvu, državnoj upravi i srednjoj školi. Kao direktor Više ekonomske škole najviše je zaslužan za prerastanje ove institucije u FOI, te se opravdano smatra utemeljiteljem našeg uglednog fakulteta 1974. godine - kada je ujedno postao i sveučilišni profesor. Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 14. lipnja 2005. godine izabran je u  počasno zvanje professor emeritus zbog posebnih zasluga za napredak i razvitak Sveučilišta u Zagrebu te za međunarodno priznatu nastavnu i znanstvenu izvrsnost.

Tijekom svoje iznimne karijere profesor Ruža je - između ostalog - bio predsjednik organizacijskog odbora Baroknih večeri i voditelj proslave 800. obljetnice grada Varaždina. Radio je na brojnim projektima, a ujedno je i jedan od 3 osnivača Rotary kluba Varaždin. Nositelj je brojnih nagrada, od koji se ističu "Spomenica domovinske zahvalnosti" i "Red hrvatskog pletera" - koje je dobio odlukom predsjednika Tuđmana te je prva osoba koja je dobila nagradu za životno djelo Grada Varaždina. Odlaskom profesora Ruže ostali smo bez jednog svjedoka i tvoraca varaždinske novije povijesti.

Komentari