lepi naš kaj

Jučer započeo ''Kajkavski vikend v Marofu'', a donosimo vam i današnji program

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.01.2019. 09:06

Zadnja izmjena: 19.01.2019. 10:19

Jučer je počela još jedna manifestacija koja Novi Marof pretvara u centar događanja. Pučko otvoreno učilište Novi Marof treću godinu za redom u siječnju organizira „KAJkavski vikend v Marofu“.

Program je počeo otvorenjem izložbe PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Dal se zmisliš starih cajti“ u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novi Marof, a potom je u velikoj dvorani održan koncert kajkavskih popevki na kojem su nastupili Rajko Suhodolčan, Žiga, Matija Martinčević, Željko Dvorski, Dora Vuraić, Marta Strmečki, Juraj Galina, TNT Najbolje godine te gost iznenađenja – Tomislav Pletenac, profesor na Filozofskom fakultet u Zagrebu, koji je obradio pjesme Nicka Cavea na kajkavskom.

Na prvom od tri dana manifestacije bio je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je rekao kako je kajkavski jezik jedan od najstarijih u Hrvatskoj te kako je šteta što se polako zaboravljaju ti starinski, arhaični izrazi. Zahvalio je također Pučkom otvorenom učilištu na organizaciji te sudionicima koji prikazuju dio svog znanja .

Današnji program počinje u 15 sati predstavljanjem udruga koje njeguju tradicijske običaje uz pravljenje i pečenje starinskih, zaboravljenih kolača. Nakon toga, od 17 bit će retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom „V kajkavskom trnacu“, a za 19 sati najavljena je kazališna predstava na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

„KAJkavski vikend v Marofu“ završava u nedjelju Dječjim kajkavskim danom, s dječjim kajkavskim recitalom „Pahulice tancaju“ koji počinje u 16 sati

Komentari