sjednica savjeta za socijalnu skrb

eTV: Nitko nije očekivao koliko će ljudi koristiti pomoć socijalne samoposluge u Varaždinu

Objavljeno: 17.10.2016. 11:59

Zadnja izmjena: 17.10.2016. 12:51

Foto: Sonja Ognjenović

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji se obilježava 17. listopada, održan je sastanak Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije, kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti borbe protiv siromaštva. U Hrvatskoj je oko 20% osoba koje su u riziku od siromaštva.

- Budući da je globalna kriza, i naša zemlja je zahvaćena. Samo u dvije godine broj djece koji primaju socijalnu pomoć je porastao za 10%, 50% umirovljenika prima mirovinu koja je manja od prosječne hrvatske mirovine,  radno sposobni ljudi dobivaju otkaze, a i mladi nemaju zaposlenje. Sve je to veliki problem i to je način na koji nastaje siromaštvo - kazala je Marta Dretar, predsjednica Savjeta za socijalnu skrb.

Pisali smo već o projektu socijalne samoposluge, a socijalna samoposluga „Kruh Sv. Antuna Varaždin" trenutno broji oko 1050 upisanih korisnika. Ipak, ne dobivaju svi svaki mjesec pomoć, pošto  nema dovoljno proizvoda da bi se svakom uručio paket. Tijekom jedne godine podijeli se oko 4000 paketa, u vrijednosti između 450 i 500 tisuća kuna. Kako objašnjava Zdenko Viljevac, ministar Franjevačkog svjetovnog reda, potrebu za socijalnom samoposlugom su prepoznali 2012., očekujući da će imati oko 250 korisnika. 

- Nastojimo onaj osnovni paket namirnica, od ulja, riže brašna, šećera, mlijeka i nešto od higijene, uručiti u svakom paketu. Paket je veći ako je broj članova obitelji korisnika veći - kazao je Viljevac te nastavio:

- Ono što nismo očekivali kod pokretanja ovog projekta je doprinos volontera. Upisano je preko 200 volontera, od toga su negdje 80 posto osobe od 16 do 25 godina starosti i to je rezultat koji je jako dobar. Nismo očekivali da će se toliki broj volontera odazvati.

Tom je prilikom zamjenik župana Alen Kišić u ime Varaždinske županije predao volonterima socijalne samoposluge novčanu donaciju za nabavku osnovnih životnih namirnica te higijenskih i kućanskih potrepština.

- Mi kao županija imamo dva smjera, jedno su decentralizirane funkcije gdje otprilike 7,5 milijuna godišnje prođe kroz naš proračun za Županijski dom za starije i nemoćne, za Centar za socijalnu skrb, ali otprilike 2,4 milijuna kuna su direktna ulaganja Županije iz izvornog proračuna.

 

Komentari