„Plamen revolucije“

FOTO: Veteran šemovečke bitke prisjetio se kako je to bilo 3. listopada 1943.

Objavljeno: 01.10.2016. 14:19

Zadnja izmjena: 01.10.2016. 14:40

Foto: Sonja Ognjenović

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki održala je komemorativnu svečanost u povodu 73. obljetnice Šemovečke bitke, kod spomen kosturnice „Plamen revolucije“ u Šemovcu.

Šemovečka bitka jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprečavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

Susreli smo i borca baš tog, 2. bataljuna kojeg smo upitali o njegovom iskustvu. 

- Bio sam učesnik brigade Braće Radić, u 2. bataljunu, a on je bio taj koji je ovdje imao okršaj i obranu Ludbrega i poslije te borbe  u kojoj je bataljun izgubio oko polovice svojih boraca, koji su bili u sastavu od Moslavaca, Podravaca, Zagoraca, Mađimuraca, brigada je dobila naziv "udarena brigada" radi hrabrosti koju su ti borci ovdje u Šemovcima pokazali - prisjetio se Pavle Gaži

 

Kišić o Hasanbegoviću i antifašizmu

-Trudimo se da ovaj spomenik u Šemovcu te onaj u Žabniku budu ponos naše općine - kazao je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec te dodao kako je spomen obilježje u Šemovcu podsjetnik, ne samo na bitku u Šemovcu, već na sve bitke za slobodu Hrvatske.

Zamjenik župana Alen Kišić osvrnuo na to kako se antifašizam doživljava danas:

- Imamo ministre kulture koji se usude reći da je antifašizam floskula. Ne, antifašizam nikad nije bio niti će biti floskula. On je pobjeda dobra nad zlim, on je jedna od najvećih pobjeda civilizacije i čovječanstva otkad je svijeta i vijeka. Antifašizam je jedan od temelja suvremene Europe koju smo toliko željeli prihvatiti. Usto je temelj i suvremene Republike Hrvatske - kazao je za kraj Kišić.

 

 

Komentari