GDCK VARAŽDIN

Kako spriječiti kaznena djela i prijevare starijih osoba?

Objavljeno: 03.03.2021. 18:06

Zadnja izmjena: 03.03.2021. 18:11

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin organiziralo je u suradnji s Policijskom postajom Varaždin predavanje „Kako spriječiti prijevare na štetu starijih osoba?“

Predavanje je organizirano za djelatnice na socijalnim projektima i programima koje provodi GDCK Varaždin a uključuju brigu za starije i nemoćne osobe „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“ i „Pelamo se? 2“ i Pomoć u kući.

Policijska praksa bilježi događanja u kojima su žrtve kaznih dijela starije osobe. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, samostalno stanovanje, te neupućenost, lakovjernost i nepažnja. Nažalost su počinitelji sve kreativniji, uvjerljiviji u izvođenju prijevara, dolaze sa dobrom pričom te na taj način lakše počine prijevaru pa je svakako dobro informirati se o nekim primjerima iz prakse.

Starije osobe su vrlo često žrtve prijevara različitih osoba koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara.

Iz PU varaždinske pozivaju sve koji posumnjaju da se radi o prijevarama ili posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192. 

Komentari