Kako uštedjeti vodu i energiju? Pokušajte reciklirati papir!

Objavljeno: 08.07.2014. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Zbrinjavanje otpada jedanje od bitnih problema vezanih uz brigu za okoliš. Godišnje u Hrvatskoj nastane oko 270 kilograma otpada po stanovniku, a ukupno se odbaci 1,2 milijuna tona otpada.

Količina otpada može se značajno smanjiti recikliranjem onih materijala koji to dozvoljavaju. Na taj način smanjuje se potrošnja sirovina, uvoz sekundarnih sirovina, kao i potrošnja energije.

Recikliranje papira jedna je od najstarijih metoda zbrinjavanja papira kojom se mogu napraviti znatne uštede vode i energije, a sve se više i u našoj zemlji budi svjest o recikliranju.

Prednosti recikliranja su mnoge, a samo neke od njih su zaštita okoliša, kao i uštede vode i energije.

Prvo, recikliranjem papira čuvamo šume, jer se papir proizvodi od vrlo tankih vlakana koja se nalaze ponajprije u drveću, a za proizvodnju jedne tone papira moraju se posjeći dva stabla.

Drugo, štedi se voda i energija jer se za tonu papira treba potrošiti 240 tisuća litara vode i gotovo pet tisuća kilovatsati električne energije.

Recikliranjem papira, odnosno proizvodnjom jedne tone papira iz starog papira, nije potrebno posjeći niti jedno stablo, čime se štedi šumsko bogatstvo. Također, količina potrošene vode smanjuje se za preko 99 posto, na samo 180 litara, dok se potrošnja električne energije smanjuje za 40 posto, na 2 750 kilovatsati.

Papir se može reciklirati do sedam puta jer se svakim procesom recikliranja smanjuje i veličina vlakana.

U sustavu modernog gospodarenja sirovinama i energijom, papir se reciklira i preko šest puta. Primjerice, u Nizozemskoj se reciklira do 6,5 puta, dok se u Poljskoj reciklira 1,5 puta.

U Hratskoj se reciklira 200 tisuća tona papira godišnje. Svaki kilogram recikliranog papira znači četiri kilograma manje stakleničkih plinova u atmosferi, a jedna tona prikupljenog papira spašava čak dvadeset stabala.

Komentari