Sive stijene i “domaće životinje“

Kalnik mnogima idealan za izlet u divljinu iz udobnosti doma, no pripazite na ove dvije stvari...

Objavljeno: 17.04.2016. 19:58

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Prepoznatljiv stjenovit greben Kalnika na čijem se istočnom dijelu nalaze ruševine Starog grada u dane vikenda je kao magnet privlačio velike i male izletnike, bicikliste, planinare i penjače koji obožavaju adrenalinski sport. Na svakom koraku ovdje se nailazi na zanimljivosti, ali i na tamno smeđe ljepotane s roščićem...

Naime, iako je tek sredina travnja, Kalnik vrvi poskocima. Ovih opasnih otrovnica najviše je na području oko gradine. Penjači po stijenama zovu ga “sektor Stari grad“, a najopasnijima su nadjenuli ime “Strašni“ i “Rogati“.

Ukoliko ste neoprezni i put vas nanese u blizinu šikara u kojima prebivaju gmizave kalničke “domaće životinje“, ubrzo se možete naći u velikoj, pa i životnoj opasnosti.

Kalnik je zavičaj netaknute prirode, nezagađenog zraka, tišine i spokoja, brojnih planinarskih putova, izvora planinske vode, stršećih vrhova, rascvjetanih livada i mnogobrojnih potočića.

Sve vrvi od zmija

To je kraj u kojem su posljednje tri godine poskoci i druge zmije doživjeli nevjerojatnu ekspanziju, upozorava dr. med. vet. Kristijan Šamarija, šef Odjela za higijenu, okoliš i sanitaciju Veterinarske stanice Varaždin.

- Porast prosječnih temperatura i nedirnuta staništa udaljena od poljoprivrednih parcela pogodovale su razmnožavanju poskoka na Kalniku. Ima ih toliko da izletnici i u rano proljeće moraju paziti kuda se kreću. Posebno su ugrožene ekskurzije sa školskom djecom i njihovi voditelji moraju voditi računa da se ona ne približavaju stijenama sive boje – naglasio je Šamarija.

Iako je ova otrovnica prisutna i na Ivančici, najlakše je poskoke pronaći sklupčane u ruševinama starog Kalnika te u pukotinama sivih stijena kojima se odlično prilagođavaju.

- Izletnici bi trebali hodati stazama na kojima je veća frekvencija ljudi i ukoliko ugledaju zmije, neka ih se obavezno klone. One su, naime, itekako agresivne kada brane teritorij. Stariji poskok sigurno se neće ukloniti čovjeku i bolan ugriz je skoro neminovan – upozorava Šamarija.

Dodao je kako se u slučaju ugriza, oko 10 centimetara iznad njega mora žurno podvezati ekstremitet.

Opasnost na svakom koraku

- Ugrizena osoba ne smije se kretati do dolaska hitne pomoći s antidotom. Dobro je ukoliko se može utvrditi o kojoj je zmiji riječ, ili je barem dobro opisati. Na Kalniku svatko može naći nešto za sebe, zahvaljujući raznolikoj ponudi koju nudi planinarima, alpinistima, izletnicima i svakom ljubitelju prirode. Svi oni mogu u njoj uživati do mile volje uz nužan oprez i svakako im preporučam da nose visoku obuću – zaključio je Šamarija.

Kakva je danas bila atmosfera u podnožju zidina Starog grada Veliki Kalnik i kakav se pogled pružao uokolo, pogledajte u galeriji fotografija:   

Komentari