prekogranična suradnja

Premijera filma u sklopu velikog međunarodnog projekta- sudjelovala i 2. Gimnazija Varaždin

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.06.2017. 19:32

Zadnja izmjena: 12.06.2017. 19:32

Danas je u HNK Varaždin održana premijera dokumentarnog filma na temu ''Prekogranična suradnja'' kao rezultat međunarodnog projekta Slovenije, Mađarske i Hrvatske'' Pet prijateljev na razpotju evropskega parlament''. Sudjelovali su učenici Druge gimnazije Varaždin Anja Topolovec, Paula Šimunčić, Dora Kliček, Damjan Ivanjko i Matej Tači pod mentorstvom profesora Saše Josipa Mileca i Miroslava Gradečaka.

Film je snimljen kao dio velikog međunarodnog projekta kojeg je vodila televizijska kuća TV AS iz Murske Sobote .Kao što i sam naziv projekta daje naslutiti, riječ je o povezivanju susjednih zemalja u kontekstu djelovanja i utjecaja Europskog parlamenta na lokalnu zajednicu. Tema Druge gimnazije Varaždin bila je istražiti primjere dobre prakse međususjedske suradnje Slovenije i Hrvatske. Veći dio projekta, odnosno snimanja, obavljen je na području grada Varaždina i okolice te u Bruxellesu u Europskom parlamentu.

U fokusu snimanja bili su sami učenici, odnosno njihove izvanškolske aktivnosti koje se tiču raznih sportova i glazbe. Posebno je zanimljiva bila priredba prilikom obilježavanje Slovenskog kulturnog praznika, odnosno Prešernova dana na kojoj je oko kamere uhvatilo umijeće naših učenika u raznim granama umjetnosti. Svakako posebno iskustvo bila je posjeta i razgovor učenika s pripadnicima slovenske manjine u domu za starije osobe. 

Želja je svih sudionika ovim projektom ukazati široj javnosti na važnost dobrih međususjedskih odnosa te utjecati ne samo na održavanje postojećih već i na stvaranje novih i jačih veza s našim susjedima.  

Komentari