Kapucini traže javnu raspravu oko varaždinskog autobusnog kolodvora

Objavljeno: 01.12.2012. 08:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Grad Varaždin nije smio privatnim poduzećima prodavati nacionalizirano zemljište Kapucinskog samostana, na kojem je šezdesetih godina izgrađen varaždinski autobusni kolodvor. No, dokle god su na njemu peroni te niski zidani objekti u funkciji kolodvora koji služi za dobrobit građana, kapucini nemaju ništa protiv – rekao je za Varaždinski tjednik pater Bono Zvonimir Šagi.

Pritom podsjeća da gradovi poput Zagreba, Rijeke ili Splita ne pomišljaju izmještati kolodvore iz centra na periferiju.

- Pripremamo dopis Gradskom vijeću jer želimo biti uključeni u rješavanje problematike koja bi mogla nastati daljnjom devastacijom prostora kojeg koristi Autobusni promet Varaždin u stečaju, a na kojem je nekada bio naš samostanski vrt. Do sada nismo tražili povrat naše imovine iz obzira prema putnicima kojima sigurno odgovara da su u blizini kolodvora zdravstvene i bankarske ustanove, sud, škole, tržnica i fakulteti. Da su svojevremeno gradske vlasti poslušale naš glas upozorenja o devastaciji Kapucinskog i Vidovskog trga, Varaždin bi bio na UNESCO-voj listi. Sada to nije slučaj – kaže pater Bono koji je kao gvardijan samostana godinama vodio pravnu bitku s lokalnim vlastima i za povrat zgrade konvikta.

- Osobno sam još šezdesetih godina polemizirao s tadašnjim moćnicima o nerazumnim građevinskim poduhvatima. Krenuli su u probijanje zamišljene glavne prometnice od koje na kraju nije bilo ništa. Išla je kroz naš kapucinski vrt i njom je presječen i uništen jedan od najskladnije zaokruženih gradskih trgova. Vjerojatno je glavna nakana bila da se domognu samostanskog zemljišta, ali je pritom uništen vrtni zid s vrijednim freskama križnog puta. Otimačina je kulminirala dolaskom bagera koji do temelja ruše kapelu Kalvarija. Tek silnim zalaganjem, nadmudrivanjem i uz dosta rizika, ipak smo za buduće generacije Varaždinaca uspjeli spasiti od uništenja kapelu Sv. Roka u Zagrebačkoj ulici kod Varteksa – podsjeća.

Inače, kapucini još 2003. izražavaju Gradskom poglavarstvu neslaganje s bilo kakvom visokom gradnjom u ulici Zrinskih i Frankopana b.b., koja bi zasjenila njihov samostan i crkvu.

Grad šuti već sedam godina

Primjedbe i obrazložen prigovor na prijedlog UPU-a i GPP-a šalju u veljači 2005. Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i uređenje prostora te Poglavarstvu. Međutim, nikada im nije odgovoreno!

- Ukoliko bi se autobusni kolodvor selio na neku drugu lokaciju i ako prostor dobiva drugu namjenu, svakako prije toga želimo da i nas konzultiraju. Mislimo da bi Grad tada morao, u dogovoru s nama, izgraditi i novi vrtni zid koji bi bio ukras, a ne nagrda prostora – zaključuje.

Komentari