REAKCIJE

Kerekesh Teatar oštro reagirao na mogućnost zabrane održavanja predstava

Objavljeno: 21.07.2020. 10:46

Zadnja izmjena: 21.07.2020. 11:07

Iz Kazališta Moruzgva i Kerekesh Teatra nezadovoljni su najavama iz Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabranama svih okupljanja te poručuju: "Ako netko ne počne misliti o kazališnoj kulturi u RH mi ćemo morati otkazati sve dogovorene predstave - OPET!!!".

Zbog toga su poslali otvoreno pismo Nacionalnom stožeru civilne zaštite i ministrici kulture RH kojeg prenosimo:

"Poštovani,

uslijed ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije i moguće zabrane svih okupljanja, uključujući održavanja kulturnih događanja, molimo Vas da prije donošenja odluka proučite prirodu svakog oblika okupljanja i jasno uvidite njihove razlike i razinu rizičnosti koju svaki donosi.

Nakon obustave djelatnosti u ožujku i prekida rada našeg kazališta, susreli smo se s velikim izazovima kako bismo se u kratkom roku ponovno aktivirali i uz pomoć domaćina organizirali ljetnu turneju poštujući sve mjere prevencije širenja zaraze i propise. Iz izvedbi koje su već iza nas primijetili smo da bi jednostavna zabrana svih javnih okupljanja uvelike narušila kulturnom sektoru koji se još uvijek pokušava oporaviti od obustave rada u ožujku, te Vas molimo da prije donošenja odluke uzmete u obzir razlike u okupljanjima. Većina se naših izvedbi u ljetnoj turneji odvija na otvorenom s gledalištem postavljenim u skladu s epidemiološkim mjerama i publikom koja tijekom gledanja predstave sjedi i ima masku, te ne dolazi do nepotrebnog fizičkog kontakta između gledatelja. Od samog početka poštujemo sve propisane mjere, a trenutno prije predstava popisujemo publiku, mjerimo im temperaturu, poštujemo distancu i prije i nakon predstave upozoravamo i molimo za oprez. Te mjere još nisu uvedene za noćne klubove, a mi ih se pridržavamo na predstavama na otvorenom. Mišljenja smo da je ovaj oblik okupljanja puno manje rizičan od već spomenutih noćnih klubova, gdje je velik broj posjetitelja u zatvorenom prostoru, između njih dolazi do fizičkog kontakta i konzumiraju se pića.

Iz navedenih Vas razloga molimo da prije donošenja novih mjera prevencije zaraze uzmete u obzir diferencijacije javnih okupljanja i razinu rizičnosti, ali i značaj koji kulturni sektor ima na sve segmente društva, kao i na gospodarstvo prema čijem oporavku trebamo težiti.

S poštovanjem, najproduktivnija putujuća kazališta:

Kazalište Moruzgva

Ecija Ojdanić, ravnateljica

Kerekesh Teatar

Jan Kerekeš, umjetnički voditelj"

Komentari