zdravstveni sustav

Kiđemet-Piskač: U 13 općina i gradova nedostaje po jedan tim opće ili obiteljske medicine

Objavljeno: 24.05.2023. 17:26

Zadnja izmjena: 24.05.2023. 17:26

Stanje u zdravstvenom sustavu Varaždinske županije te financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Županija, između ostalog, bile su glavne teme danas održane sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.  

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i županijska vijećnica doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač navela je da se najviše primjedbi i problema zapravo odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, na djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, odnosno zdravstvene zaštite žena.  

- Kad je u pitanju djelatnost opće i obiteljske medicine, u Mreži javne zdravstvene službe utvrđena je potreba za 99 timova, a s HZZO-om ih je ugovoreno 86, što znači da je 13 mjesta nepopunjeno, odnosno da u 13 gradova i općina nedostaje po jedan tim opće/obiteljske medicine. Za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece utvrđena je potreba za 13 timova, pri čemu ih je s HZZO-om ugovoreno devet, što znači da u četiri JLS-a nedostaje po jedan pedijatar. Mrežom je utvrđena potreba za 13 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena. Ugovoreno je osam timova, što znači da je pet mjesta nepopunjeno. Najveći nedostatak primarnih specijalista ginekologa je u Varaždinu, gdje su ugovorena četiri tima, a Mrežom ih je previđeno sedam – izvijestila je Kiđemet-Piskač.   

Komentari