BRZA CESTA VARAŽDIN - KRAPINA

Kod Vidovca gradit će se dva rotora i dio brze ceste koja će rasteretiti promet kroz naselja

Objavljeno: 03.06.2020. 19:02

Zadnja izmjena: 03.06.2020. 19:10

Nakon godina priprema u fazi projektiranja su tri prometna projekta koja će doprinijeti rasterećenju državne ceste kroz Općinu Vidovec.

S posljednjim informacijama o izgradnji dvaju kružnih tokova i brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina načelnika Općine Vidovec Brunu Hranića i predsjednika Općinskog vijeća Zdravka Pizeka upoznao je rukovoditelj Poslovne jedinice Varaždin Hrvatskih cesta Davor Bobičanec.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC35 (Ulica Stjepana Radića), postojeće lokalne ceste i planirane nerazvrstane ceste prema stambenoj zoni u naselju Vidovec.

Gradit će se kružni tok

 

– Također je podnijet zahtjev za lokacijsku dozvolu i trenutno se izrađuju glavni projekti za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC2, odnosno jugozapadne obilaznice grada Varaždina, Ulice braće Radić prema Varaždinu i državne ceste DC35 prema Nedeljancu i Vidovcu. Postojeće semaforizirano raskrižje rekonstruirat će se u rotor, najavio je Bobičanec.

Najveći projekt je izgradnja brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina, dionica Varaždin – Ivanec od 14,5 km i Ivanec – Lepoglava od 7 km, što je u fazi projektiranja, a lokacijska dozvola za tu brzu cestu je izdana. Brza cesta ide od varaždinske obilaznice kod Poljane Biškupečke, sjeverno od naselja Tužno i Črešnjevo, pokraj Cerja Tužnog i Stažnjevca, sjeverno od Ivanca do Lepoglave. Trasa ide kroz južni dio općine Vidovec uz prugu Varaždin – Lepoglava, a čvor za uključivanje na brzu cestu će biti kod naselja Tužno.

Načelnik Hranić naglasio je da se već niz godina radi na ova tri projekta.

– Oni su važni za našu općinu, prvenstveno zbog prometne opterećenosti državne ceste DC35, pogotovo sada kada se radi aglomeracija. Promet ćemo rasteretiti s kružnim tokovima. Do velikih problema dolazi pogotovo na izlasku iz naše općine. Na ulazu u grad Varaždin postavljeni su semafori, ali kružnim tokom ubrzat će se protok prometa. A kružni tok kojeg gradimo u Vidovcu bitan je za regulaciju prometa, ali i za našu novu stambeno-poslovnu koja će imat ulaz s rotora, rekao je Hranić te dodao da važnost brze ceste svi razumiju.

– Smanjit će se promet kroz gusto naseljeno područje općine, a promet će se ubrzati na potezu Varaždin – Ivanec – Lepoglava. Ovim putem zahvaljujem Hrvatskim cestama, predsjedniku Uprave Josip Škoriću i voditelju varaždinske ispostave Davoru Bobičancu, što smo nakon nekoliko godina pripreme projekata došli do finalne faze projektiranja i ishođenja dozvola, dodao je načelnik Općine Vidovec.

– Nakon desetljeća razgovora oko brze ceste projekt napokon pokrenut zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom programu ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske. Unatoč pustim pričama da je sjever Hrvatske zapostavljen, uz 2 milijarde kuna koje su došle u Varaždinsku županiju, ovi projekti su dokaz da središnja državna vlast uvažava zahtjeve lokalnih sredina, zaključio je Hranić.

Osim ovih projektiranja, trenutno se na području Općine Vidovec provodi projekt Aglomeracije Varaždin pa se kanalizacija radi i u sklopu državne ceste DC35 koja će se potom obnoviti novom kolničkom konstrukcijom. Iz Općine Vidovec i Hrvatskih cesta sudionike u prometu mole za strpljenje tijekom radova.

 

Komentari