CRVENI KRIŽ UPOZORAVA

Koje je sigurno ponašanje u vodi? - Izbjegnite mogućnost novih nesretnih događaja utapanja!

Objavljeno: 28.07.2020. 10:16

Zadnja izmjena: 28.07.2020. 10:20

Foto: HCK

Iz Hrvatskog crvenog križa upozoravaju, kako nažalost niti ovoga ljeta nisu izostali tragični slučajevi utapanja, te podsjećaju sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi, kako bi se izbjegla mogućnost novih nesretnih događaja.

"Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u  vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti.

Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti." navode u službanoj preporuci Sigurno ponašanje uz vodu i u vodi.

Hrvatski Crveni križ posebno želi skrenuti pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi. Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez.

Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete.

U jezerima opasnost predstavlja smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti.
Nezgode na plažama najčešće su izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi te drugi.

Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć! Hrvatski Crveni križ podsjeća kako je za sigurno kupanje važno birati mjesta pod nadzorom spasioca.

Komentari