nova katastrofa

Koji je uzrok velikom pomoru pčela u Prelogu?

Objavljeno: 20.04.2022. 11:37

Zadnja izmjena: 20.04.2022. 12:20

Foto: Ilustracija

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17.5 milijuna jedinki, rekao je u Hini predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković, koji smatra da je uzrok tome uporaba pesticida i insekticida.

Novi se pomor pčela u Međimurskoj županiji dogodio nepune dvije godine nakon što su u pet naselja u Međimurju uginuli desetci milijuna pčela. Prema trenutno prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica, a Trupković smatra da uzrok nisu bolesti pčela. Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari uporabom insekticida, nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom uporabom pesticida kod tretiranja uljane repice.

Trupković je dodao da proizvođači uljane repice imaju na raspolaganju sve manje insekticida koji su, ocijenio je, većinom neučinkoviti.

- Pitanje je ide li netko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti - rekao je predsjednik međimurskih pčelara.

'Ovo je katastrofa'

Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele još uvijek ugibaju.

- To će trajati još nekoliko dana, a sad su ih počele i ose ubijati i moglo bi se dogoditi da sve ode do kraja. Za mene je ovo stvarno katastrofa i nije riječ samo o novcu - kazao je Grabant dodavši da je najgore od svega što neće biti meda.

Prema Grabantovim riječima, jedno pčelinje društvo košta 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200 tisuća kuna.

- Valjda će ljudi shvatiti da ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju - naglasio je Grabant.

Komentari