važnost dojenja

Koliko zapravo znate o dojenju? Informirajte se kod stručnjaka na Franjevačkom trgu

Objavljeno: 07.10.2016. 11:51

Zadnja izmjena: 07.10.2016. 11:51

Foto: Sonja Ognjenović

Kako bi se istaknula važnost dojenja, ali i dale potrebne informacije o programima patronažnih sestara, na Franjevačkom je trgu postavljen informativni štand na kojem možete dobiti stručne savjete o dojenju.

Ovogodišnji slogan "Dojenje: ključ održivog razvoja" ističe dojenje kao ključnu komponentu usmjerenu osiguravanju zdravog života i promicanja dobrobiti za sve ljude. 

- Dojenje je važno za početak života, ali i za budućnost. Patronažna sestra ima vrlo važnu ulogu, kao ključni profesionalac koji nastavlja skrb za majku i dijete pri izlasku iz rodilišta, a također i prije, kroz individualni rad s trudnicama potiče formiranje pozotovnih stavova u dojenju - istaknula je Marina Golek Mikulić, pomoćnica ravatelja za sestrinstvo 

- Dojenje nije samo hrana za dijete, već i zaštita i toplina i omogućava jedan emotivni razvoj djeteta. Mlijeko ne sadrži samo hranjive tvari, već i brojne enzime i hormone, antitijela, koje štite dijete u tom ranom periodu od akutnih bolesti, ali tako i protiv alergijskih bolesti, astme, protiv pretilosti. Dojenje ima odraz i na zdravlje odraslog čovjeka - objasnila je Lidija Ptujec, pedijatar i zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije

Nacionalni tjedan dojenja svake se godine obilježava od 1. do 7. listopada s ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu.

Komentari