što je odredilo ovu ulicu upravo takvom?

FOTO Saznajte nešto što niste znali o magičnoj ljepoti Kolodvorske ulice i njezinih vila

Objavljeno: 24.02.2018. 18:51

Zadnja izmjena: 24.02.2018. 21:16

Foto: Viktor Hranić

Kada biste pitali svakog Varaždinca koja mu je najljepša ulica u gradu, vjerujemo da bi većina njih odgovorila Kolodvorska ulica. Zbog čega upravo ova ulica? Što je to tako posebno u toj ulici? Na spomen Varaždina, prvo što nam padne na pamet je grad baroka. No, varaždinska povijesna i stilska slojevitost nudi nam i neke druge ljepote i znamenitosti, a jedna od njih su upravo secesijske vile u Kolodvorskoj ulici, zbog čega je ona jednostavno neodoljiva. 

Na pragu 20. stoljeća u svijetu, pa tako i kod nas u Hrvatskoj, ali i Varaždinu prodire umjetnički stil secesija kao odgovor na nove zahtjeve i način života ljudi industrijske epohe, a novi duh secesijske gradnje u arhitekturu, po uzoru na Englesku, donosi vilu. Upravo su takve secesijske vile, ukrašene biljnim i geometrijskim motivima i uskim, izduženim prozorima, karakteristika varaždinske Kolodvorske ulice, koja se nekada zvala Ulica Moše Pijade.

Tko je stvorio varaždinske vile?

Taj novi umjetnički stil, iz Beča i Praga, a najviše iz Budimpešte, donose u grad naši momci koji su tamo studirali, ali i doseljenici i strani arhitekti koji su bili angažirani u gradu, a jedan takav najpoznatiji bio je Valent Morandini iz Čakovca, koji nam je ostavio vilu Morandini iz 1906. godine, koja je i danas sa svojom prekrasnom ogradom ukras Kolodvorske ulice. Osim Morandinija, u ovoj ulici nekoliko vila projektirao je i slovenski arhitekt Josip Ribić i Artur Kaderžavek, a u fotogaleriji vam donosimo najreprezentativnije primjere, od kojih neke imaju karakteristike i drugih stilova, da se prisjetite zašto je ta ulica toliko očaravajuća. 

Ulica namijenjena samo za vile

Inače, Kolodvorska ulica izgrađena je 1886. godine kao poveznica između željezničkog kolodvora i gradske jezgre i koštala je 10 000 forinti, a prve reprezentativne vile počinju se graditi 1890. godine. Zanimljivo je također da je Varaždin bio podijeljen na 5 zona, a Kolodvorska ulica bila je 3. zona gdje je zakonom bilo zabranjeno vođenje bučnog obrta i mogle su se graditi samo vile s vrtovima. Zahvaljujući tom zakonu, danas na tom području imamo prekrasne vile kao odraz nekadašnjeg života dobrostojećih građana. 

Komentari