dodjela u lipnju

'KOLOS' Božo Soldo izgledni je dobitnik najznačajnije nagrade u graditeljstvu

Objavljeno: 28.04.2017. 17:57

Zadnja izmjena: 28.04.2017. 17:58

Foto: Arhiva

Nagrada 'Kolos' dodjeljuje se za izuzetna postignuća u graditeljstvu, a svoje uporište pronalazi u drevnoj statui s otoka Rhodosa koja je smatrana jednom od najvećih statua u povijesti.

- Ono što je Porin u glazbi, to je 'Kolos' u graditeljstvu - našalio se Božo Soldo, pročelnik Odjela za graditeljstvo na Sveučilištu Sjever i izgledni dobitnik ovogodišnjeg Kolosa za izuzetna postignuća u struci.

Naime, za projekt hitne sanacije više klizišta u sjevero-zapadnom dijelu Hrvatske, Povjerenstvo za dodjelu nagrada je donijelo odluku da se nagrada 'Kolos' za izuzetna dostignuća u struci, u kategoriji Geotehnika dodjeli upravo dr.sc. Boži Soldi, dipl.ing.građ.

Službena podjela nagrada će, prema riječima Bože Solde, biti održana početkom lipnja u Opatiji, a idućeg tjedna počinje snimanje kratkog filma o saniranim klizištima po sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, a koji će se prikazivati na samoj dodjeli.

'Svi sudionici su zadovoljni'

Ovim projektom je obuhvaćeno više gradova u više županija, s time da je najviše sanacija bilo 2015. i 2016. godine, a u kojima su zahvaljujući ovom projektu uspješno sanirana klizišta, a kako kaže Soldo, na zadovoljstvo svih sudionika. Naime, kako nitko ne bi bio zakinut, ni investitor, vlasnici susjednih čestica, pa ni okoliš, uz sanaciju klizišta sređuju se i imovinsko - pravni odnosi. 

- Zna se dogoditi da cijela cesta otkliže, te da se klizište prostire na više hektara, poput situacije kada čak 5 ili 6 hektara zemlje klizi. Često su klizišta vezana i na cestovnu infrastrukturu te se prilikom sanacije mora voditi briga o raznim čimbenicima. - rekao je Soldo.

Projekte hitne sanacije klizišta investitor je bio obvezan slati na reviziju, kaže Božo Soldo, a potom su revidenti predložili Komori inžinjera građevine da se autoru projekta dodjeli nagrada.

Projekti nude optimalna rješenja 

 - Projekti su nudili optimalno rješenje klizišta, ali uz minimalne troškove, što je bilo nešto revolucionarno u odnosu na postojeća, šablonska rješenja. - rekao je Soldo i dodao kako iznimnu pažnju posvećuje uređenju okoliša i stvaranju uvjeta za život.

Nagrada 'Kolos', čija se dodjela uskoro očekuje, Boži Soldi zasigurno neće biti prvo priznanje za dosadašnji rad, naime, za projekt podzemne garaže na Kapucinskom trgu je dobio povelju od Hrvatskog saveza inžinjera za izniman doprinos i dostignuća u struci. 

 

 

Komentari