Konkretizirani koraci za početak realizacije projekta gradnje kampusa u Kamenici

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 18.02.2014. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Grad Lepoglava

Predstavnici Učiteljskog fakulteta iz Zagreba, na čelu s dekanom Ivanom Prskalom, sastali su se 17. veljače u Lepoglavi s lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, njegovim zamjenikom Hrvojem Kovačem, zamjenikom župana Varaždinske županije Alenom Kišićem te ravnateljicom kameničke OŠ Ivana Rangera  Marijom Rodek kako bi razgovarali o nastavku realizacije projekta izgradnje studentskog kampusa u Kamenici.

Već ranije postojala je suradnja kameničke osnovne škole i Učiteljskog fakulteta koja je rezultirala seljenjem djela fakultetskih vježbaonica u Kamenicu. Odlična suradnja s kameničkom školom potaknula je Učiteljski fakultet da u Kamenici izgradi studentski kampus za potrebe kolegija zadrugarstva i hrvatskog jezika.

- Učiteljski fakultet lociran je na nekoliko lokacija u Zagrebu, Čakovcu i Petrinji. Riječ je o urbanim sredinama u kojima se studenti nemaju prilike susresti s radom u ruralnom okruženju. Stoga smo odlučili dio našeg programa locirati u ruralno područje, a zbog odlične suradnje s kameničkom osnovnom školom izbor je pao na Kamenicu – istaknuo je dekan Učiteljskog fakulteta iz Zagreba Ivan Prskalo, dodajući kako će gradnja kampusa i seljenje djela fakultetskog programa u Kamenicu programski, sadržajno i prostorno obogatiti Učiteljski fakultet u Zagrebu, ali i lokalnu zajednicu.

Prvi konkretni koraci u realizaciji te namjere učinjeni su prije sedam godina kada je Varaždinska županija Fakultetu poklonila dva objekta za potrebe gradnje kampusa.  

Od tada pa do danas razgovaralo se o načinu realizacije projekta za koji su uz Učiteljski fakultet u Zagrebu veliki interes pokazali i Grad Lepoglava te Varaždinska županija. No, do sada nije pronađen optimalni način njegove realizacije, pa je organiziran ovaj sastanak na kojem su utvrđeni koraci koji bi trebali ubrzati njegovu realizaciju.

Osnovna ideja je da se sredstva za gradnju kampusa osiguraju kroz fondove Europske unije, pri čemu će veliku podršku svojim znanjem i iskustvom korištenja europskih fondova pružiti upravo Grad Lepoglava.

- Lepoglava se, zajedno s Kamenicom, ovim projektom vraća onome što je nekad bila, a to je sveučilišni centar. Odlična je to osnova za razvoj grada koji temeljimo na mladim i obrazovanim ljudima. Drago mi je da smo u tome dobili partnera kao što je Učiteljski fakultet u Zagrebu – rekao je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, najavivši punu podršku Grada Lepoglave i njenog Projektno-razvojnog ureda iz kojeg su, od njegovog voditelja Emila Tkaleca, stigle i prve konkretne upute što učiniti  kako bi se krenulo u ispunjavanje uvjeta za prijavu projekta na fondove Europske unije.  

- Vjerujem da smo ovim sastankom došli do faze kada će se konačno krenuti prema realizaciji projekta izgradnje kampusa u Kamenici. Varaždinska županija želi biti županija znanja i ovo je jedan u nizu projekata u ostvarenu tog cilja – izjavio je nakon sastanka zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, izrazivši zadovoljstvo što će ovaj projekt nadmašiti županijske granice, ali i što će se upravo u Kamenici obučavati učitelji koji će učiti djecu diljem Hrvatske, pa tako i djecu u Varaždinskoj županiji.

Na kraju sastanka konkretizirani su daljnji koraci u realizaciji projekta kampusa u Kamenici, među kojima su najvažniji nastavak održavanja vježbaonica u kameničkoj školi te žurna izrada idejnog rješenja kampusa, kako bi se krenulo u izradu preostale dokumentacije potrebne za prijavu projekta na EU fondove.   

Komentari