OPASNI OTPAD

Kontejner za zbrinjavanje opasnog otpada na predjelu Sinaske premješten na novu lokaciju 

Objavljeno: 09.06.2020. 19:30

Zadnja izmjena: 09.06.2020. 19:37

Ivanečka Udruga vinogradara i vinara Peharček u dogovoru je s Gradom Ivancem na novu lokaciju premjestila kontejner za zbrinjavanje opasnog otpada na predjelu Sinaske. 

Kontejner je premješten 300 metara dalje, na javnu površinu uz nerazvrstanu cestu u Vinogradskoj ulici, koju je uredioIvkom d.d.

Kontejner se dotad nalazio na otvorenom prostoru, gdje su ga naleti vjetri prevrtali. Podsjećamo, riječ je o jednom od dvaju kontejnera (drugi je na Vrhima) koji su uz pomoć Projektnog ureda Grada Ivanca nabavljeni sredstvima iz projekta Zbrinjavaj educirano, a namijenjeni su isključivo odlaganjuambalaže od raznih pesticida koje koriste vinogradari.

Međutim, kad su članovi Peharčeka pregledali sadržaj kontejnera, ostali su zgroženi činjenicom da su građani u njegaodložili sve i svašta. 

- U njemu smo zatekli i brdo plastičnih vrećica i boca, lonaca, staklenih boca, rabljenih filtra za vino, ambalažu od motornih ulja, boja i lakova, stare metle itd. Sve to ručno smo morali vaditi i odvajati otpad. Zahvaljujemo Ivkomu koji je sve to zbrinuo, dok je opasni otpad odvezlo poduzeće C.I.A.K. iz Zaboka, rekao je predsjednik udruge Željko Đurin.

Poučen ovakvim iskustvom, Upravni odbor Peharčeka donio je odluku da se kontejneri zaključaju i da se na njima istaknu kontakti osoba koje vinogradari mogu nazvati radi predaje ambalaže na propisan način.

- Preporučujemo da vinogradari tijekom sezone opasnu ambalažu sačuvaju kod sebe te da je nakon toga odlože u kontejnere. U njih se ne može odložiti transportna ambalaža, a ni ambalaža drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr. mineralna gnojiva), poručuju iz Peharčeka te mole građane da se drže reda i da uz kontejnere ne odlažu nikakav otpad.

Komentari