Koren: Čast je bila s KUD-om sudjelovati na Vinkovačkim jesenima

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 24.09.2015. 15:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Članovi KUD-a Mak iz Trnovca sudjelovali su na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima. Na ovogodišnju manifestaciju bili su pozvani najbolji sudionici dosadašnjih Vinkovačkih jeseni, a članovi trnovečkog KUD-a to su zaslužili zapaženim prošlogodišnjim nastupom.

- Nastup na Vinkovačkim jesenima želja je svakog kulturno-umjetničkog društva. To je mjesto prezentacije hrvatskog folklora i svakom je KUD-u čast sudjelovati na toj manifestaciji - rekao je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

U nedjeljnoj svečanoj povorci u Vinkovcima sudjelovalo je 47 članova KUD-a Mak, a dan ranije nastupili su na svečanoj bini s koreografijom "Špelancije na zbelskom dolu" koju je pripremio Tihomir Kukulić. I taj je program bio zapažen pa su Kukulić i zamjenica predsjednika KUD-a Mirjana Vugrinec gostovali u programu Vinkovačke televizije. Za dvodnevnog boravka "Makovci" su imali priliku obići Vinkovce i pogledati neke znamenitosti ovog grada duge i bogate povijesti.

Kako je svako gostujuće društvo imalo svog domaćina u Vinkovcima, članovi KUD-a Mak bili su gosti KUD-a Mladost u Tompojevcima. To znači da će folkloraši iz Tompojevaca iduće godine posjetiti općinu Trnovec Bartolovečki. Tako je bilo i prošle godine kada je KUD Mak bio gost KUD-a Šokadija u Lipovcu, a Lipovčani su potom stigli u uzvratni posjet u Trnovec. Zajedno s predstavnicima KUD-a Mak u Vinkovcima su bili i načelnik Općine Zvonko Šamec i predsjednik Općinskog vijeća Mario Sačić.

Nakon gostovanja na 50. Vinkovačkim jesenima članovi KUD-a Mak okreću se domaćim aktivnostima na čuvanju tradicija trnovečkog kraja. Jedna od njih je vezana uz uzgoj maka pa će, nakon berbe, uslijediti čišćenje maka. Druga je vezana uz čuvanje folklorne baštine pa će tamburaška sekcija KUD-a Mak nastupiti na Državnoj smotri u Dugom Selu 3. listopada.

Komentari