23. Međunarodni festival čipke

Kovač predstavio Festival čipke na UNESCO konferenciji u Palestini

Objavljeno: 21.09.2019. 08:42

Zadnja izmjena: 21.09.2019. 08:42

Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač trenutno boravi u Palestini u gradu Beit Sahour pored Betlehema na sastanku mreže ICCN (Inter-City intangible cultural cooperation network).

Radi se o najvećoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji akreditiranoj od strane UNESCO-a koja je pokrenuta s ciljem zaštite nematerijalne kulturne baštine i osiguravanja održivog razvoja na razini lokalnih zajednica u svijetu. Ovogodišnja tema konferencija posvećena je ulozi lokalnih folklornih i kulturnih festivala u očuvanju baštine i identiteta lokalnih zajednica, a zamjenik Kovač ovom prilikom predstavljao je 23. Međunarodni festival čipke koji je netom završio u Lepoglavi.

- Ove godine obilježavamo 10 godina od trenutka kad je ime Lepoglave upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i 5 godina članstva u ovoj međunarodnoj mreži. Neizmjerna je čast predstaviti naš Festival čipke u ravnopravnom društvu znatno raskošnijih i financijski izdašnijih festivala iz Indije, Kine, Filipina, Šri Lanke, Palestine ili Španjolske, a istovremeno osjećati ponos da smo, iako daleko manji grad naspram drugih, uspjeli dobiti status UNESCO-a. Da nije bilo lepoglavskih čipkarica koje su njegovale ovu baštinu, ne bi nas danas bilo tu – poručio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Komentari