OČUVANJE OKOLIŠA U NOVOM MAROFU

Kreće sanacija i zatvaranje odlagališta „Čret” - potpisani ugovori vrijedni 9,65 milijuna kuna

Objavljeno: 07.07.2020. 17:59

Zadnja izmjena: 07.07.2020. 18:05

Grad Novi Marofu započinje s realizacijom projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada "Čret", a ugovori o izvođenju radova i provođenju stručnog nadzora vrijedni 9,65 milijuna kuna potpisani su u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin".

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je tvrtkama na dobivenom poslu.

– Nadam se da će posao odraditi bez ikakvih poteškoća, da će radovi biti dobro nadzirani i da će se projekt provoditi bez problema. Trebali bismo se vidjeti za dva do tri mjeseca, koliko je rok, i poslati svu dokumentaciju prema Fondu, rekao je gradonačelnik Jenkač.

Jenkač je pojasnio kako je dugo vremena prošlo od samog početka rješavanja problematike sanacije odlaganja otpada u Čretu i kako su se susreli s raznim zaprekama, no nakon četiri do pet godina uspjeli su sve prebroditi i doći do faze potpisa ugovora, a uskoro i do zatvaranja samog odlagališta.

Predstavnik izvođača radova, Miljenko Muha iz tvrtke Kostak, objasnio je kako su zajedno s partnerom Opera Group odradili već nekoliko takvih sanacija i time se bave već dugo vremena.

Predviđana ukupna vrijednost projekta je na razini 17,5 milijuna kuna u što je uključen i monitoring. No, javnom nabavom postignute su niže cijene. S 85 posto projekt je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Inače, u odlagalište „Čret” otpad se dovozio od 1963. do 2015. godine. U to vrijeme otpad se nije odlagao na sanitaran način, odnosno odlagao se na neuređeno odlagalište, gdje se nisu provodile mjere kojima bi se smanjio njegov štetan utjecaj na okoliš: procjedne vode su nekontrolirano odlazile u podzemlje, nije se vršilo otplinjavanje otpada, nije izgrađen sustav za odvodnju oborinskih voda, niti je odlagalište ograđeno.

Procjenjuje se da je na odlagalište odloženo oko 184.000 metara kubnih otpada na ukupnoj površini od 29.786 četvornih metara. Točnu količinu i rasprostiranje otpada teško je odrediti jer se dio otpada nalazi ispod razine prirodnog terena, meandar rijeke Bednje, te je određena količina otpada izmiješana s tlom. Sanacija postojećeg stanja predviđa djelomično premještanje i preoblikovanje odloženog otpada prema projektnom rješenju.

 

 

Komentari