općina donja voća

Kreće uređenje Špilje Vindije, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta

Objavljeno: 30.01.2023. 18:27

Zadnja izmjena: 30.01.2023. 18:36

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe je špilja Vindija, a ona spada i u jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine.

Uz zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom. Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata.

- Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Sanja Kočet.

Komentari