grad varaždinske toplice

Kreću radovi na uređenju prostora Starog grada u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 18.02.2023. 09:32

Zadnja izmjena: 18.02.2023. 09:37

Zahvaljujući financijskoj podršci Grada Varaždinske Toplice i Ministarstva, u prizemlju Starog grada uskoro kreću radovi na zaštiti od vlage koji obuhvaćaju sanaciju zidova, podova i stropova muzejskih i uredskih prostorija.

Ukupna vrijednost radova je 39 tisuća eura, od čega će ih Ministarstvo kroz program javnih potreba u kulturi za 2023. godinu sufinancirati u iznosu oko 26.500 eura, a Grad u iznosu od 5 tisuća eura, dok ostatak otpada na vlastita sredstva Zavičajnog muzeja. Kako je objasnila Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, prisutna vlaga štetno utječe na pohranjene eksponate, muzejsku građu i rad djelatnika ustanove zbog čega je uređenje muzejskih prostorija od presudne važnosti.

- Bitno je naglasiti da su muzeji važni čuvari kulturne baštine i povijesti te da imaju važnu ulogu u očuvanju, promicanju i podučavanju ljudske povijesti, umjetnosti i kulture. Podrška s nacionalne razine jednako je važna kao i ona s lokalne razine, a sve u zajedničkom cilju očuvanja povijesnog i kulturnog nasljeđa i podizanja procesa u obrazovanju, turizmu, ekonomiji, identitetu grada i same lokalne jedinice na jednu višu razinu - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Komentari