Kronologija propasti varaždinskog nogometnog prvoligaša

Objavljeno: 25.02.2012. 13:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U 90-im godinama bili su jedan od najboljih nogometnih klubova u Hrvatskoj. Pod vodstvom legendarnog predsjednika Anđelka Herjavca NK Varteks je ulaskom u 1. HNL rastao iz godine u godinu, ostvarujući pritom dobre rezultate i u domaćem natjecanju i u Europi. Navijači se još uvijek sjećaju 1996. godine kada je Varteks bio na pragu osvajanja hrvatskog prvenstva, 1999. godine kada je NK Varteks postao tek drugi klub od hrvatske samostalnosti koji je uspio „prezimiti“ u Europi ostvarivši plasman u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova te 2001. godine kada je jedan mali hrvatski klub uspio iz Kupa UEFA izbaciti engleskog premierligaša Aston Villu.

Nekad slavni varaždinski klub danas je na koljenima zbog ogromnih dugova koji su nastali u proteklih deset godina. Priča o propasti varaždinskog prvoligaša počela je 2001. godine kada je u prometnoj nesreći poginuo legendarni predsjednik Anđelko Herjavec.

Njegovi nasljednici zadržali su naime njegovu ambiciju ali pritom nisu dovoljno pažnje posvećivali financijama.

Godinama su se donosile sumnjive financijske, organizacijske i poslovne odluke koje su rezultirale ogromnim dugom koji se procijenjuje na više od 30 milijuna kuna.

Konačan kraj počeo se nazirati nakon što je uprava kluba na čelu sa Zlatkom Horvatom odlučila promijeniti ime kluba iz NK Varteks u NK Varaždin zbog činjenice da je kompanija Varteks, desetljećima generalni sponzor kluba, zbog financijskih problema prestala izdašnije financirati klub.

Navijači tu odluku nikako nisu mogli prihvatiti te su se odlučili na bojkot, a gledanost utakmica je drastično pala.

Klub je pogodila i afera Offside, u sklopu koje su uhićeni i zbog namještanja utakmica osuđeni i legendarni igrači kluba Miljenko Mumlek i Andrija Balajić, koja je dodatno poljuljala vjeru gospodarstvenika u klub.

Unatoč svemu tome NK Varaždin je do prošle sezone i dalje igrao važnu ulogu u Hrvatskoj. Pod vodstvom trenera Samira Toplaka mladi igrači ponikli u varaždinskoj tvornici nogometaša plasirali su se u finale Hrvatskog kupa i početkom ove sezone ostvarivali odlične rezultate u Europskoj ligi.

No, zbog financijskih problema u samo nekoliko tjedana početkom sezone NK Varaždin je napustilo čak 20-ak nogometaša što je bio i posljednji signal da klub tone prema propasti.

Danas je klub na posljednjem mjestu prvenstvene tablice - bez novaca, bez navijača, bez budućnost, samo sa slavnom tradicijom koja sve više i više blijedi.

Komentari