konferencija za medije

Foto - Kuća obitelji Andročec kao primjer sanacije obnove pročelja i krovova u Varaždinu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.02.2023. 12:42

Zadnja izmjena: 06.02.2023. 12:46

U obnovljenoj zgradi na Trgu bana Jelačića u Varaždinu održana je konferencija za novinare o realizaciji programa sanacije i obnove pročelja građevina u Varaždinu.

U kući koju je obitelj Andročec obnovila uz sufinanciranje Grada Varaždina o realizaciji programa govorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

- Prošle godine na natječaj se javilo dvadesetak, a odobreno je 14 projekata koji su realizirani u centru grada. Moramo biti svjesni da je „skupi sport“, da sređivanje jednog ovakvog građanskog objekta starog preko 200 godina iziskuje velika sredstva. Zbog toga Grad Varaždin svake godine raspisuje natječaje. To ćemo učiniti i ove godine, čim dobijemo proračun ide natječaj. Pozivam sve da pripremaju dokumentaciju svi koji žele uređivati pročelja ili sanirati krovove građevina u gradskoj jezgri. Moj osobni cilj je da ovakvih objekata imamo čim više. – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Otac i sin Zoran i Vladimir  Andročec, zahvalili su Gradu Varaždinu te ostalim sudionicima u projektu:

-Ova je zgrada građena kao varaždinsko rodilište prije 200 godina. Mijenjala je svoje namjene, a u njoj je rođen i Jurica Murai. – naveo je Vladimir Andročec i prisjetio se da je obnova počela prije 14 godina. Kuća je građena starom metodom kamenom i ciglom pa je obnova bila neophodna. Uređena je sada od podruma do krova, gornji dio namijenjen je stanovanja a prvi kat ima poslovnu namjenu.

Komentari