u svetom filipu i jakovu

KUD Cvetlinski zvon nastupao na manifestaciji „Kako su živili i radili naši stari“

bednja.hr

Objavljeno: 26.07.2017. 16:02

Zadnja izmjena: 26.07.2017. 16:02

Cijeli ansambl KUD-a Cvetlinski zvon s ukupno 45 glazbenika i pjevača od 21. je do 23. srpnja gostovao u Svetom Filipu i Jakovu gdje je tri dana zaredom nastupao na manifestaciji „Kako su živili i radili naši stari“ koju organizira tamošnja Turistička zajednica. 

Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja se sastoji od nekoliko večeri folklora i prikaza starih narodnih običaja, a na kojoj su cvetlinski kulturno-umjetnički amateri sudjelovali prvi put, posredstvom Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja i njene voditeljice Dijane Zagorščak. Po riječima predsjednice KUD-a Marije Kramar, Cvetlinčani su zajedno s drugim domaćim i gostujućim KUD-ovima (Cvetlinski zvon bio je jedini KUD sa sjevera Hrvatske) sudjelovali u mimohodu gradom, prikazali narodne nošnje te svirali i pjevali. 

Drugog dana navečer nastupili su na filipjakovskoj rivi, dok su trećeg dana na misi pjevali pričesnu i završnu pjesmu, a nakon mise pred crkvom su otpjevali još nekoliko pjesama, među njima i nekoliko na domaćem govoru.  Kako bi svojim domaćinima, ali i brojnim turistima prikazali i ponešto od cvetlinskih običaja, kulturnjaci su sa sobom ponijeli domaće sireve iz proizvodnje OPG-a Jagarinec te im pokazali i svoje ručne radove, posebice umjetnički izrađeno cvijeće svih vrsta što ih Cvetlinčanke već generacijama izrađuju od krep papira. 

Ono što najviše veseli jest da su Cvetlinčani svoje mjesto i našu općinu vrlo lijepo predstavili u ovome turističkom gradu, donijevši u Dalmaciju i djelić ugođaja Hrvatskoga zagorja. 

- Ponosni smo što nam je doista puno ljudi prilazilo i divilo se našim nošnjama. Tek sad nam je posebno drago što smo se proteklih godina javljali na natječaje Ministarstva kulturr i uspjeli dobiti novčane donacije kojima smo obnovili nošnje i obuću. Vrijedilo je truda! – poručila je M. Kramar te dodala da je veliku pažnju posjetitelja pobudio i arhaičan govor Cvetlinčana.

Stoga i ne čudi što su već dobili prijedloge da iduće godine svoj boravak svakako produlje na tjedan dana što si ove godine, zbog ograničenih novčanih sredstava, nisu mogli priuštiti.

Komentari