u njemačkom gradu Filderstadtu

KUD Vidovec u Njemačkoj osvojio 2. mjesto za najbolje Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 22.10.2018. 14:23

Zadnja izmjena: 22.10.2018. 14:31

Članovi Kulturno umjetničkog društva „Vidovec“ u subotu 20. listopada nastupili su na 6. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u njemačkom gradu Filderstadtu, u organizaciji Folklornog društva „RUŽA“ Filderstad kojima se zahvaljuju na lijepom prijemu u ugodnom i srdačnom okruženju.

KUD Vidovec se ovoga vikenda predstavio u njemačkom gradu Filderstadtu

Rečeno je kako je cilj ovog susreta okupljanje folkloraša hrvatske etno baštine, spajanje ljudi koji žele pridonjeti očuvanju hrvatskog blaga, kulture i jezika bez kojih niti jedan narod ne može opstati.

Ukupno je sudjelovalo 17 društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Njemačke. KUD „Vidovec“ je u jakoj konkurenciji pred mnogobrojnom publikom i stručnim žirijem osvojio 2. mjesto za najbolje Kulturno umjetničko društvo u kategoriji izvornog folklora Grupa iz domovine.

Starija folklorna sekcija KUD-a „Vidovec“ pod vodstvom koreografa Tihomira Kukulića i voditelja tamburaške sekcije Jurice Žibeka predstavila se koreografijom „Sveti Juraj Krijes nalaže na Jurjevo“. Kroz pjesmu, ples i narodnu nošnju predstavljeni su Jurjevski običaji koji se godinama njeguju u vidovečkom kraju, a njeguje ih upravo KUD „Vidovec“ koji je organizator manifestacije  „Jurjevski Krijesovi“ koja se svake godine održava na Jurjevo.

Kud „Vidovec“ dobio je priznanje Hrvatske matice iseljenika, a za boravka u Njemačkoj članovi KUD-a „Vidovec“ posjetili su grad Stuttgart i uspješno prezentirali karakteristike Općine Vidovec i Varaždinske županije.

Komentari