Zemljište za POS u ulici Vilka Novaka uzburkalo duhove

Objavljeno: 28.12.2010. 23:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Prema tvrdnjama HTV-a, sporna je ponovna umiješanost varaždinskog poduzetnika Davora Patafte u poslove s Gradom

Središnji Dnevnik HTV-a jučer je donio priču o novim problemima u Gradu Varaždinu, vezanim uz odluku Gradskog vijeća o kupnji zemljišta za društveno poticanu stanogradnju na prostoru ulice Vilka Novaka.

Radi se o zemljištu koje je ukupno vrijedno 19 milijuna eura, a na kojoj bi se trebali graditi stanovi iz druge faze POS-a.  Zemljište bi trebali  zajednički otkupiti Grad Varaždin i Gradski stanovi u naredne četiri godine od tvrtki FIMA, T7 VIS i Ekos, po cijeni od 129 eura za kvadrat, odnosno 147 eura po kvadratu u slučaju FIMA-e.

Oporba: Odluka je štetna

Iako je odluku o kupnji zemljišta donijela većina u Gradskom vijeću, oporba sumnja da će se na kupljenih 130.000 četvornih metara ikada graditi POS zgrade.

- Mi smo ukazivali na to da ovu odluku ne samo da ne treba donositi, već da je ona i štetna, s obzirom da u proračunu nema osiguranih sredstava za kupnju tog zemljišta - rekao je za HTV Vlado Vlašić, vijećnik HNS-a.

- Ova cifra od 19 milijuna eura zvuči puno ali radi se o ukupnoj vrijednosti zemljišta, a ako uzmete da je u to uključeno i 16.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta koje će Grad ustupiti Gradskim stanovima, cifra se spušta na nekih šest milijuna eura - objasnio je već nakon sjednice Gradskog vijeća investiciju upravitelj ustanove Gradski stanovi Vladimir Kukec, dodavši kako će se taj novac namaknuti u iduće četiri godine iz gradskog proračuna i od prodaje stanova.

Prema tvrdnjama HTV-a, sporna je ponovna umiješanost varaždinskog poduzetnika Davora Patafte u poslove s Gradom, odnosno T7 grupe, kao i činjenica da je zemljište otkupljeno i od Ekos grupe.

Kako T7 grupa ima ugovor s Gradom o zbrinjavanju otpada vrijedan 120 milijuna kuna, te je u posjedu gradskog aerodroma, oporba tvrdi da se Grad nalazi u kolonijalnom odnosu prema tvrtki u vlasništvu varaždinskog poduzetnika Davora Patafte.

- Mislim da su svi ti poslovni odnosi danas toliko mnogobrojni da na neki način stavljaju Grad u ulogu taoca politike nekih privatnih tvrtki - izjavio je za Dnevnik HTV-a neovisni gradski vijećnik Robert Podolnjak.

T7 grupa tuži Grad zbog Banfice

Također je sporna činjenica da je u tijeku tužba T7 grupa prema Gradu Varaždinu za 4 milijuna eura zbog slično ugovorenog posla na Banfici.

Naime, zbog neostvarivanja ugovornih obaveza o početku izgradnje stanova na Banfici koji su potpisali T7 grupa, javna ustanova Gradski stanovi i Grad Varaždin, T7 grupa podnijela je nedavno tužbu protiv Grada i Gradskih stanova.

- Istina je. T7 grupa tužila je Gradske stanove jer do sredine 2009. godine nisu ispunjene ugovorne obaveze koje su bile predviđene u Ugovoru – rekao nam je direktor Gradskih stanova Vladimir Kukec prošli tjedan na sjednici Gradskog vijeća.

U međuvremenu, jedan dio tužbe je povučen, jer je u međuvremenu sklopljen dogovor, a za preostalu tužbu Kukec je za HTV izjavio da je uvjeren da Grad Varaždin i Gradski stanovi spor neće izgubiti.

U sklopu POS programa, u Varaždinu bi u idućih deset godina trebala biti izgrađena 934 nova stana. Inače, POS stanova ima u Hrašćici, njih 48 koji su u izgradnji, no da je lokacija bila promašaj, potvrđuje i činjenica da je dosad potpisano samo pet predugovora, premda su na prezentaciju i dogovor bili pozvani gotovo svi sa liste.

- Imamo 700 ljudi na listi i barem još 200 onih koji su se javili naknadno, i moramo dalje nastaviti s programom poticajne stanogradnje - rekao je u izjavi za Dnevnik gradonačelnik Ivan Čehok, pravdajući na taj način kupnju zemljišta.

Ekos grupa: Javili smo se na natječaj kao i ostali

Do zaključenja članka iz T7 grupe nismo uspjeli nikoga dobiti, dok smo uspjeli dobiti službeni odgovor iz Ekos grupe.

Odluku o kupnji zemljišta za društveno poticanu stanogradnju u Varaždinu donijelo je Gradsko vijeće potrebnom većinom, i ne vidimo razlog za prozivanje naše tvrtke u negativnom kontekstu, stoji u objašnjenju Ekos grupe.

Naša grupa javila se na raspisani natječaj koji su proveli Gradski stanovi, a na koji su se javili i drugi ponuđači, te dala svoju ponudu, i prema svemu sprovedenom ovo je bio potpuno legalan natječaj, kao što su legalne i odluke Gradskog vijeća.

Jedini razlog da se javno i bez razloga proziva naša grupa vidimo u razmiricama na varaždinskoj političkoj sceni, od kojih se potpuno ograđujemo, navode iz Ekos grupe.

Komentari