UREĐENJE FASADE

Kurija Patačić dobit će uličnu fasadu i uljepšati vinički Trg Matije Gupca

Objavljeno: 15.06.2020. 19:17

Zadnja izmjena: 15.06.2020. 19:21

Kurija Patačić je jedna od zaštićenih građevina u Općini Vinica, a koja ima svoju dugogodišnju, povijesnu, kulturološku  i  gospodarsku tradiciju.

Nekada su u kuriji boravili Pavlini, bilo je tu i sjedište općine Vinica od davne 1886. godine, tvornica DTR-a itd. Kurija Patačić, iako izuzetno vrijedna i zaštićena, dugi je niz godina bila zapuštena i prepuštena propadanju. U Općini Vinica puno je takvih građevina, od dvorca Opeke, Starog grada, kurije Dolanjski, Banjskih dvora i drugi.

- Ova kurija konačno će dobiti uličnu fasadu i uljepšati naš vinički Trg Matije Gupca, gdje je ovih dana postavljena skela. Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za sada su nedostatna jer iznose 150.000,00 kn, dok cijeli zahvat ove faze programa zaštite nepokretnih kulturnih dobra iznosi 450 tisuća kuna. Također, osigurana su i sredstva u iznosu od 50 tisuća kuna za nastavak radova arheološkog lokaliteta Starog grada (Burga) Vinica. Očekujem i vjerujem, a što mi je i sama ministrica obećala  kako će  ministarstvo osigurati još dodatna sredstva, na čemu joj i ovim putem zahvaljujem, izjavio je načelnik Vinice Marijan Kostanjevac.

Komentari