dobre vijesti

Foto - U Lepoglavi će se graditi POS stanovi, evo gdje i kad kreću radovi

Objavljeno: 10.04.2024. 13:56

Zadnja izmjena: 10.04.2024. 14:20

Foto: Boris Matijašec

Nedavno je Vlada donijela odluku o prijenosu vlasništva jedne čestice u veličini od tri tisuće kvadratnih metara u centru Lepoglave Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Navedena čestica sada će se iskoristiti za potrebe realizacije Programa POS-a u Gradu Lepoglavi, najavljeno je na današnjoj presici u Lepoglavi na koju je stigao, između ostalih, državni tajnik u resornom ministarstvu Željko Uhlir.

Jedan je to od važnijih projekata Grada Lepoglave, namijenjen prvenstveno mladim obiteljima, naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

- To je važno iz tri razloga. Prvo, bitna je politika koja naglašava demografiju, dakle briga za mlade obitelji, a ovakav program POS-a to svakako radi. Drugo, nešto se gradi, to je komunalna infrastruktura, gospodarstvo, to je korist i za naše gospodarstvenike, korist i za sve na lokalnoj i široj razini. Treće, vjerujem da će ovime dio rješavanja problema državne imovine u Lepoglavi konačno dobiti svoj finale, da ćemo to rješiti - rekao je Škvarić.

Što se tiče same izgradnje nove POS zgrade u Lepoglavi, direktor APN-a Dragan Hristov nada se kako će useljenje biti krajem iduće godine. Kao prvi korak naveo je definiranje projektnog zadatka, nakon toga izdavanje javnog poziva za projektiranje pa izhođenje građevinske dozvole i javna nabava. Naglasio je kako je u planu izgraditi oko 10 do 15 stanova.

'Lepoglavu vezati za turizam i obrte'

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je važnost stanogradnje, ali i turizma na ovom području.

- Kad govorimo o stanogradnji, treba naglasiti da ona je iznimno bitna, pogotovo za mlade obitelji. Ali, za mlade obitelji, osim stana, bitno je radno mjesto, vrtić i škola. Područjem Varaždinske županije prolazi autocesta i prirodno je, ili normalno, da se najveći broj poduzetničkih zona nalazi upravo uz autocestu. Upravo zbog toga, grad Lepoglavu, odnosno otvaranje radnih mjesta na ovom području, bi trebalo vezati uz turizam, obrte. Naravno to ne znači da neće biti ovdje proizvodne hale, ali neki moj stav je da bi ono trebalo biti prioritet.

'Imali smo veliku borbu'

Sabroski zastupnik i bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako se trenutno radi na stambenoj strategiji, a o državnoj imovini kazao je:

- Što se tiče nekretnina, imali smo veliku borbu da se uopće to pokrene, da se spuste nekretnine na općine gradove i Županiju. Mislim da je možda malo presramežljivo napravljen ovaj zakon. Već smo razgovarali sa ministrom Bačićem, da se još pojača i da ne samo zemljišta uđu u raspolaganje u Županijama i velikim gradovima, nego i stanovi.

Komentari