projekt LiDAR

Lepoglava i Bednja uključene u projekt izrada karata postojećih i mogućih klizišta

Objavljeno: 29.01.2020. 10:06

Zadnja izmjena: 29.01.2020. 10:06

Grad Lepoglava te Općina Bednja uključile su se u znanstveni projekt Hrvatske zaklade za znanost "Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije" (LandSlidePlan).

Riječ je o projektu koji planira razviti metode za izradu karata klizišta korištenjem inovativne LiDAR tehnologije. Izrađene karte prikazivale bi područja na kojima mogu nastati klizišta (karte podložnosti na klizanje) te karte koje bi prikazivale gdje se klizišta nalaze (karte inventara klizišta). Početak provedbe projekta započeo je svečanošću organiziranom na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a svečanosti je nazočio i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić koji je izrazio zadovoljstvo što se problematici klizišta pristupa sa znanstvene strane.

- S obzirom na brojna klizišta na području Grada Lepoglave za čiju sanaciju izdvajamo velika sredstva, podržavamo i uključujemo se u aktivnosti koje mogu utjecati ne rješavanje ove problematike. Ovim se projektom povezuju znanost i društvena zajednica s naglaskom na prevenciju i stjecanje novih znanja nužnih za umanjenje šteta koje nastaju kod pojave klizišta – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Projekt će se provoditi u razdoblju od četiri godine i to na području Varaždinske i Istarske županije  te Grada Zagreba. Na području Varaždinske županije odabrana su dva pilot područja, po jedno na području Grada Lepoglave i Općine Bednje na kojima će se obaviti lasersko snimanje iz zraka i terenska istraživanja.

Komentari