Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Grad Lepoglava i ove je godine ostvario najvišu ocjenu – čistu peticu za transparentnost.

– Transparentnost je jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije. Kad javno objavljujete ovakve podatke i proaktivno nastojite informirati javnost, građane prije svega, o tome kako se njihov novac troši, uvelike utječete na smanjenje korupcije i povećavate integritet, kako vlastiti tako i onaj svoje općine ili grada. A integritet nije ništa drugo nego suglasje onog što govorite s onim što radite. Opet dobiti najvišu ocjenu za transparentnost svakako je dodatno priznanje našim nastojanjima u Lepoglavi za otvorenom vlašću, samim time i društvo, ali i obaveza zadržavanja tog visokog standarda jer uvijek možete biti još transparentniji, a Lepoglava mora pokazati kako prednjači u tome, poručio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

 

Ključne riječi: grad lepoglava,

Komentari

01.07.2020. 19:14h Zadnja izmjena: 01.07.2020. 19:19