Lepoglava: Iz nove elektrane topla voda i za kaznionicu!

Objavljeno: 21.09.2011. 10:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: destinacije.com

Lepoglavska kaznionica bit će jedna od prvih, ako ne i prva javna zgrada u Hrvatskoj koja će toplu vodu dobivati zahvaljujući korištenju obnovljivih izvora energije, točnije biomase.

Varaždinska tvrtka Larix dovršava projekt elektrane na biomasu snage 1 MW koja će, uz struju, osiguravati i toplu vodu dijelom za potrebe drvoprerađivačke proizvodnje u nedavno kupljenoj tvornici Lepa, a dijelom za druge korisnike među kojima će biti i kaznionica.

- Vrlo oprezno ulazimo u ovaj projekt, što potvrđuje i to da na njemu već radimo tri godine. Gotove su sve studije, kako tehničke, tako i financijske prirode. Lepoglava je zanimljiva zbog svoje pozicije u šumovitom okruženju. Naime, biomasu je isplativo dovoziti s udaljenosti do 60 ili maksimalno 80 kilometara - kaže Miroslav Koračević, predsjednik Uprave Larixa. U proizvodnji električne energije iz biomase, kako napominje, topla voda je nusproizvod o čijoj iskoristivosti ovisi cijeli projekt.

- Budući da elektrana od 1Mw daje četiri puta više tople vode, nužno je u njezinom okruženju imati odgovarajuće potrošače, što u nekim ranijim slučajevima u nas nije bio slučaj. Tehnologija je poznata - ukoliko na najbolji način, odnosno u velikoj mjeri potrošite toplu vodu, tada vaš projekt postaje isplativiji. Imajući to na umu, kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa pod čijom je ingerencijom kaznionica u Lepoglavi koja je veliki potrošač tople vode. Dopustili su nam da snimimo stanje, a zatim smo zatražili status povlaštenog proizvođača koji smo i dobili za područje Lepoglave – nastavlja Koračević.

Tehnologija za elektranu na biomasu je već određena, pa se početak gradnje planira iduće godine. Prva zamisao u Larixu je bila da će elektranu vrijednu oko pet milijuna eura graditi u lepoglavskoj Poslovnoj zoni, ali se od toga odustalo.

- Već kada smo zamalo donijeli odluku o kupnji zemljišta u zoni, shvatili smo da su gotovo u samom središtu Lepoglave pogoni drvne industrije Lepa, koja je u stečaju od 2008. godine. U međuvremenu je održano deset javnih dražbi na koje nitko nije došao ni pogledati nekretnine i pokretnine, a kamoli sudjelovati u licitaciji, pa smo odlučili kupiti tog nekada poznatog proizvođača stolica i namještaja od punog drveta – doznajemo od Koračevića.

Za Lepu 7 milijuna kuna

Tijekom stečajnog postupka prostore i strojeve propale Lepe koristio je zakupac kojem je Larix ponudio da zajedno na dražbi kupe imovinu. Zakupac bi uzeo proizvodne pogone u kojima se proizvode stolice, a Larix zapuštenu pilanu i dio nekretnine potrebne za gradnju elektrane.

- No zakupac nije pokazao zanimanje za kupnju prostora i opreme koje je tijekom stečaja koristio pod povoljnim uvjetima. Tako smo sami došli na javnu dražbu. Početna cijena za nekretnine i pokretnine Lepe bila je 4,5 milijuna kuna. No platili smo nešto više od sedam milijuna kuna - veli Koračević.

Upitan zašto je plaćeno više od sedam milijuna kuna za Lepu, Koračević je rekao

- U licitaciju se uključio predstavnik banke vjerovnika u ime navodnog investitora. Nabijao nam je cijenu sve dok nismo rekli da je naš limit prijeđen te smo čestitali na kupnji. Tada je bankar izašao tvrdeći da mora nazvati predsjednika Uprave banke. Kada se vratio, rekao je da odustaje od kupnje i neka se Lepa proda Larixu po zadnjoj cijeni. Iako smo se tome protivili i tražili nižu cijenu, na kraju smo pristali - prisjeća se Koračević. Budući da nakon kupnje Lepe bivši zakupac nije više želio ostati u zakupu, Larix je odučio nastaviti s proizvodnjom stolica.

U Lepi bi se moglo zaposliti stotinjak ljudi

- Gotovo svu svoju proizvodnju Lepa je izvozila, a u propast je otišla i zbog domaće tečajne politike. Budući da ima tržište i tradiciju dulju od sto godina, a tu su i zaposlenici i oprema, bilo bi nerazborito sve to ostaviti i ne pokrenuti proizvodnju stolica. To smo rekli jednom našem stranom kupcu kojeg su neki uvjeravali da ćemo se baviti samo energijom - doznajemo od Koračevića.

U Larixu su već pozvali na razgovor zaposlenike koji su završili na burzi u kolovozu.

-Pilana će krenuti s proizvodnjom do kraja mjeseca, a trebala bi raditi u dvije smjene. Što se tiče ostalih pogona, zapošljavat ćemo prema potražnji na tržištu. Nekada je Lepa puno proizvodila, čak i više nego što se uspjelo prodati. Nadamo se da će posao naći stotinjak ljudi, što kod nas, što kod još jednog potencijalnog investitora koji razmišlja o pokretanju proizvodnje briketa iz piljevine s naše pilane. Uzimao bi toplu vodu iz naše elektrane koja bi opskrbljivala i našu sušaru - doznajemo od Koračevića.

više na: lepoglava.net

Komentari