Lepoglava: Očuvanje kulturne baštine putem praktičnog rada u školama

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 21.09.2013. 17:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Zanimljiva tema okruglog stola: "Svi su konci u tvojim rukama – čipkarstvo u školi: stanje i mogućnosti“ u petak, 20. rujna okupila je veliki broj sudionika u lepoglavskoj osnovnoj školi Ante Starčević. 

- Europsko vijeće postavilo je za strateški cilj Europske unije postati najkompetentnije i najdinamičnije gospodarstvo svijeta utemeljeno na znanju, sposobno za održiv gospodarski rast sa sve više radnih mjesta. Time su utvrđena područja ključnih kompetencija koje je potrebno razvijati tijekom školovanja.

To su komuniciranje na materinjem i stranom jeziku, matematička pismenost, socijalna kompetencija i opća kultura – naglasila je u uvodnom dijelu moderatorica Valerija Večei-Funda, inače predagog po struci.

U okviru Nacionalnog okvirnog kurikuluma Hrvatske određena je međupredmetna tema Poduzetništvo. Ono uključuje razvoj učenika kao poduzetnih, kreativnih i samostalnih osoba s razvijenim temeljnim znanjima iz područja gospodarstva i obrta.

Unatoč tomu i brojnim pozitivnim iskustvima u školama, postoji tendencija u razmišljanju dijela roditelja kako djeca ne smiju raditi u školi i kako ih se ne smije iskorištavati. Na okruglom stolu raspravljalo se o izvannastavnim aktivnostima i zadrugarstvu u našim školama, na koji način se prenosi i njeguje kulturna baština i da li je praktičan rad učenika u funkciji razvoja učeničkih znanja, vještina i sposobnosti ili je to nepotrebno iskorištavanje djece.

Ravnatelji osnovnih škola s lepoglavskog i šireg područja iznosili su primjere dobre suradnje s roditeljima, a u raspravu na koji način škole promiču kulturu rada uključila se struka, roditelji i učenici.

Komentari