GRAD LEPOGLAVA

Lepoglavčani stradali u potresu i dalje ne mogu u svoje stanove

Objavljeno: 21.02.2021. 15:17

Zadnja izmjena: 21.02.2021. 15:28

Potres kakav se ne pamti, koji je 29. prosinca prošle godine zahvatio područje Banovine i prouzročio velike materijalne štete, nažalost i uz ljudske žrtve, svoj je dio razorne moći pokazao i u Lepoglavi. 

Premda Lepoglava nije stradala ni približno koliko su stradala sela i gradovi Banovine, pojedini su građani ipak prisiljeni boraviti u nekom alternativnom smještaju.
- Kako bismo im pomogli, nakon prvih konzultacija s nekoliko državnih ustanova, uputili smo službenu zamolbu da se omogući privremeno korištenje praznih državnih stanova u Lepoglavi za naše stradalnike u potresu koji već preko 60 dana ne spavaju u svojim domovima. Umjesto rješenja problema, dobili smo samo birokratsko igranje poštara od onih koji bi trebali pokazati ekspeditivnost. Ljudi ne spavaju u svojim domovima. Boje se ući u vlastite stanove koji su u vlasništvu države. Hladno im je. Dimnjaci su srušeni, a osim Grada, ne vidim da itko pokazuje brigu za njih, pogotovo ne oni koji su vlasnici tih zgrada – kazao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Grad Lepoglava je nekoliko dana nakon potresa pripremio i financirao elaborat sanacije i izgradnje dimnjaka te kompletnu dokumentaciju zajedno sa službenim dopisom uputio Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje uz prijedlog da se građane privremeno, iz jednog državnog stana smjesti u drugi, trenutno prazni državni stan koji je opremljen i namijenjen za prihvat osoba pod međunarodnom zaštitom.

- Očekivalo se kako će smještaj za stradalnike u potresu biti puka formalnost s obzirom na jednostavnost rješavanja problema (preseljenje iz jedne državne zgrade u drugu, međusobno udaljene niti 400 metara) te kako će za vrijeme privremenog smještaja dimnjaci biti sanirani što je glavni preduvjet za vraćanje u stanove. Nažalost, ni mjesec i pol dana nakon kontaktiranja nadležnih ustanova problem nije riješen i građani koji su stradali u potresu postali su još jedna žrtva hrvatske birokracije. Sve ovo podsjeća na Adamsove Vogonce i neku nadrealnu fantazmagoričnu situaciju u kojoj nam kažu: „Hvala na dopisu, proslijedit ćemo ga Komisiji za imenovanje Povjerenstva za kreiranje Radne skupine koja će pripremiti analizu potencijalnog imenovanja Stručnog tima za pronalaženje rješenja iz predmetnog područja. Nemojte nas zvati, mi ćemo se javiti vama. Pusa, bok!“ – zaključuje Kovač i dodaje kako je nedopustivo da građani u nevolji budu predmet birokratske igrarije.  

Komentari