sedmo izdanje festivala

Lepoglavska čipka na međunarodnom festivalu u Pagu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2017. 15:05

Zadnja izmjena: 06.07.2017. 15:08

Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO-va nematerijalna baština istkana nitima čipke. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja na svojim čipkarskim festivalima, a i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavila se i lepoglavska čipka.

Sedmo izdanje paškog festivala posjetile članice Čipkarskog društva „Danica Brӧssler“ i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić istaknuo je da je održavanje ovog festivala zahvala svim paškim čipkaricama koje su svojim marljivim samozatajnim radom stvorile najljepšu rukotvorinu ženskih ruku kojom se ponosi Grad Pag, ali i Hrvatska.

Trodnevno događanje obilježile su izložbe zemalja sudionica, na kojima su ljepotu čipkarskog umijeća Lepoglave predstavile Božica Kelemenić i Bernarda Kolenko.

- Uvijek je lijepo vidjeti kako božanska čipkana nit spaja kulture, zemlje, gradove i vrijedne ruke ljudi koji ju izrađuju. Posebnost te niti nama je još veća kad znamo da ju izrađuje i naša Lepoglava. Zaista sam ponosan na sve naše čipkarice i drage lepoglavčane koji su Lepoglavi omogućili veliki broj dragih prijatelja diljem Hrvatske i svijeta – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Komentari