Lepoglavska čipka u katalogu nematerijalne kulturne baštine

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 13.06.2013. 15:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

Novi projekt Udruge Ekomuzej i Grada Lepoglave, u suradnji s Ministarstvom kulture te u organizaciji Etnografskog muzeja u Zagrebu, provodi se pod nazivom „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovoj listi“.

Riječ je o katalogu u kojem je predstavljano 12 fenomena s područja Hrvatske upisanih na UNESCO-vu listu, u kojem posebno mjesto zauzima i lepoglavska čipka. Kao jedna od triju glavnih centara izrade čipke u Hrvatskoj, Lepoglava sa svojom čipkom na batiće i jedinstvenom tehnikom izrade, svjedoči o dubokoj utkanosti tradicije u suvremeni život zajednice. Na ovaj način lepoglavska se čipka ističe svojom živom tradicijom i bogatim nasljeđem koje ju veže uz lokalno stanovništvo čiji je prioritet oduvijek bio njeno očuvanje.

U sklopu kataloga postavljena je i izložba podijeljena u 12 cjelina, koje se sastoje od filma, tekstova, fotografija, zemljopisnih karata i predmeta vezanih uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Osim što se ovim katalogom želi predstaviti hrvatska nematerijalna kulturna dobra i podići svijest o vrijednosti nematerijalne kulturne baštine uopće, želi se i podići svijest o njenoj važnosti kao temelja za međukulturni dijalog i suradnju.

Komentari