o solarnoj energiji

eTV - Lešina: Ugasili smo poduzeće koje je moglo isprojektirati solarne elektrane za cijeli grad

"Poduzeće u vlasništvu Grada koje je moglo za cijeli grad isprojektirati solarne elektrane po niskim cijenama, ili čak možda uz gradsku subvenciju je ugašeno", rekao je Lešina između ostalog...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.05.2022. 12:02

Zadnja izmjena: 16.05.2022. 12:03

Područje Varaždinske županije poznato je po proizvodnji opreme za solarnu energiju, a kakvi su na potencijali kada je riječ o primjeni solarne energije danas smo između ostalog u eTV studiju pitali Marija Lešinu, vijećnika NL Ivana Čehok i vlasnika tvrtke Midal.

Kako je Lešina rekao tom prilikom, Grad Varaždin ima veliki potencijal u solarnoj energiji, no prema njegovim riječima, ne iskorištava ga dovoljno.

- Taj je potencijal veliki, ali kako se odnosi prema tom potencijalu vam najbolje govori to da je Grad poduzeće koje je bilo specijalizirano za projektiranje solarnh elektrana, govorimo o Centru kompetencija za obnovljive izvore energije, ugasio. Dakle, poduzeće u vlasništvu Grada koje je moglo za cijeli grad isprojektirati solarne elektrane po niskim cijenama, ili čak možda uz gradsku subvenciju je ugašeno. Eto, je odnos prema velikom potencijalu u solarima - rekao je Lešina.

'Ovako to radi Austrija'

Kada govorimo o Termoplinu, Lešina smatra kako sada nije dobro vrijeme za prodaju, za razliku od prije godinu dana kada je prema procjeni ova tvrtka vrijedila oko 280 milijuna kuna.

- U međuvremenu se dogodio nesretni rat u Ukrajini i veliki rast cijena energenata što se prelilo na potrošaće i građanstvo. U takvoj situaciji vi imate Termoplin koji je u dobiti 9 milijuna kuna i vi nju možete koristiti da se amortizira cjenovni udar i da se subvencioniraju građani. To radi Austrija. Dakle, sve dobiti javnih i gradskih poduzeća vraćaju nazad građanima u vidu subvencija - rekao je Lešina. 

 

Komentari