Levis otkazao Varteksu ugovor o distribuciji za Hrvatsku i zemlje regije

Objavljeno: 28.02.2013. 14:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Kompanija Varteks doživjela je još jedan težak poslovni udarac. Kompanija Levis odlučila je raskinuti ugovor o distribuciji za Hrvatsku i zemlje regije zbog nemogućnosti Varteksa da realizira kolekciju jesen-zima. Petogodišnji ugovor o distribuciji između Varteksa i Levisa potpisan je u svibnju prošle godine i pao je već na prvoj stepenici. Težak je to udarac za Varteks koji je od poslovanja proizvodima kompanije Levis ostvarivao između 10 i 15 posto godišnjih prihoda, odnosno oko 35 milijuna kuna godišnje.

Kao što je poznato, Varteks je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe s vjerovnicima no za očuvanje ugovora s jednim od najvažnijih strateških partnera to je stiglo prekasno.

- Prethodnih mjeseci naglašavali smo važnost osiguravanja inicijalne likvidnosti zbog očuvanja strateških ugovora no nismo do sada uspjeli osigurati interventni kredit koji bi nam omogućio da očuvamo ugovor s Levisom, s kojim je Varteks surađivao punih 30 godina. Ovo spada u one štete koje su se dale izbjeći bržom reakcijom svih strana uključenih u proces predstečajne nagodbe. U sljedećih nekoliko dana želimo osigurati likvidnost kako bi barem uspjeli očuvati ugovore s drugim strateškim partnerima - poručuje predsjednik uprave Varteksa Zoran Koščec.

Suradnja Varteksa i Levisa trajala je od 1984. godine, a u Varteksovom pogonu u Novom Marofu do 2007. godine izrađivala se odjeća robne marke Levis. Tada je međutim Levis odlučio zatvoriti proizvodnju u Hrvatskoj te je s Varteksom potpisan ugovor o distribuciji za Hrvatsku i zemlje regije koji je obnovljen prošle godine.

Koščec istiće da će Varteks sada pokušati nadomjestiti ugovor s Levisom kroz redefiniranje brandova u modnom dijelu poslovanja i fokusom na vlastitu modnu marku i korporativne ugovore. Naglašava međutim da Varteks bez inicijalne likvidnosti, odnosno interventnog kredita, nema pretpostavki za nastavak planiranih aktivnosti i poslovnih procesa. Novosti vezane uz interventni kredit i predstečajnu nagodbu s vjerovnicima trebale bi biti poznate sljedeći tjedan.

Komentari