Lokalni izbori 2013: Mirjana Kolarek-Karakaš odgovara na 12 pitanja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.05.2013. 14:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Mirjana Kolarek-Karakaš, kandidatkinja koalicije HSS/HSP/ZDS/ZS/Zelena lista/DKS za gradonačelnicu Varaždina odgovara na 12 pitanja u Varaždinskom tjedniku.

1.) Zašto biste baš Vi bili najbolji kandidat za gradonačelnika Varaždina?

Rad za opće dobro moj je pokretač. Savjesna sam, odgovorna i stručna osoba. Kao gradonačelnica stavila bih interes građana  u prvi plan. Izgradila bih grad znanja i nove tehnologije, vratila u grad investitore i turiste, izbavila grad iz smeća. Ne mirim se s činjenicom da se političke elite izmjenjuju a politika ostaje ista, politika koja pogoduje eliti i interesnim skupinama.

2.) Kako planirate povećati transparentnost rada gradskih tvrtki i komunalnih poduzeća, te imaju li građani pravo da znaju sve o njihovom poslovanju?

Građani imaju pravo da znaju sve o poslovanju gradskih tvrtki i komunalnih poduzeća. Zapošljavanje samo preko javnih natječaja i javna objava rezultata. Politička pripadnost određenoj opciji ne smije biti kriterij.

3.) Na koji način planirate uključiti građane u procese predlaganja i odlučivanja oko stvari važnih za njihov život u gradu?

Imamo danas velike mogućnosti korištenja  novih tehnologija. Putem web stranice Grada bilo bi moguće slati prijedloge i sugestije. Svakako bih koristila  osobni kontakt s građanima jednom tjedno.

4.) Kako ispuniti potrebu sve većeg broja udruga građana za sufinanciranjem?

U slučaju sufinanciranja udruga građana potrebno je odrediti prioritete. Visina sredstava bila bi određena prema svrsishodnosti, učinkovitosti i rezultatima.

5.) Kako planirate iskoristiti ulazak u Europsku Uniju za boljitak Varaždina?

Nakon ulaska u EU treba razvijati suradnju na svim poljima, osobito gospodarskom. Ne možemo se samo oslanjati na sredstva EU fondova. Moramo ponuditi i iskoristiti svoje znanje i svoje potencijale.

6.) Što mislite o modelu javnih radova za nezaposlene i planirate li koristiti takav model u gradu?

Provela bih model javnih radova u našem gradu. Svakako bih iskoristila tu mogućnost za uništavanje korova na našem području kako bi se uništila ambrozija, koja redovito predstavlja veliki zdravstveni problem našim građanima, pogotovo djeci.

7.) Trebaju li se isplaćivati naknade za članstvo u brojnim nadzornim odborima gradskih tvrtki i komunalnih poduzeća?

Uvela bih mogućnost dobivanja naknade samo u jednom nadzornom odboru gradskih tvrtki. Po meni nije presudno isplaćivanje naknade  već nekompetentnost mnogih koji tamo sjede. Uvela bih metode odgovaranja za krive odluke. Tada bi mnogi razmislili  bi li se toga prihvatili.

8.) Može li se očekivati pomoć Vlade, i kakav politički utjecaj možete iskoristiti za boljitak Varaždina tijekom mandata?

Ako je gradska  vlast sposobna, motivirana, odlučna u provedbi svojih namjera, sigurno je da će naći načina kako osigurati pomoć Vlade u provedbi svojih planova za boljitak Varaždina.

9.) Treba li se profesionalni sport sufinancirati iz proračuna Grada, i što Grad može ponuditi potencijalnim investitorima u varaždinske sportske klubove?

Po novom zakonu profesionalni sport se neće moći financirati iz proračunskih sredstava grada. Potencijalnim investitorima koji su dobrodošli, Grad može ponuditi povoljan najam ili koncesiju na sportske objekte kojima raspolaže.

10.) Kako smanjiti rashode i povećati prihode u proračunu Grada?

Prihode Grada može povećati zamah gospodarstva uz bolje gospodarenje tvrtkama koje su u vlasništvu ili suvlasništvu Grada. Uvela bih povoljniji najam praznih gradskih prostora, najam sportskih objekata. Racionalnije gospodarenje gradskom imovinom doprinjelo bi smanjenju rashoda.

11.) Biste li za najbližeg savjetnika prihvatili osobu iz Vaše oporbe, pod uvjetom da mu je dopušteno pripisati si zasluge?

Spremna sam za najbližeg suradnika prihvatiti sposobnu i kompetentnu osobu, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadala.Važni su ljudi a ne stranke.

12.) Da li biste bili spremni odreći se gradonačelničke plaće tijekom trajanja mandata?

Bila bih spremna odreći se gradonačelnićke plaće uz uvjet zadržavanja posla kojeg radim jer od nečega se mora živjeti. Osobno smatram nije problem plaća gradonačelnika stvar je u učinkovitosti posla koji gradonačelnik obavlja.

Komentari