važan aparat za srčane bolesnike

Ludbreg dobio moderni AutoPulse sustav za oživljavanje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.12.2017. 12:13

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 12:18

U ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Ludbregu danas je pušten u rad AutoPulse sustav za oživljavanje vrijedan 110.388,50 kuna, a puštanju u rad su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec koji su i tom prilikom obišli i novouređeni nastavni centar za izvan bolničku hitnu medicinu.

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije za sada ima pet uređaja, za svaku ekipu po jedan uređaj (dva u Varaždinu, po jedan Novi Marof, Ivanec i sada Ludbreg) a, dostupnost je jednaka za cijelu Varaždinsku županiju.

Također, Zavod je uz nabavu autopulsa u Ludbregu zaokružio i uređenje svog nastavnog centra za izvan bolničku hitnu medicinu, koji se sa dosadašnjih 38,69 m2 proširio na 88,24 m2, te time omogućio rad u tri prostorije, sa svom potrebnom opremom i sredstvima. Vrijednost investicije je 153.386,08 kuna i u cijelosti je financirana sa sredstvima Ministarstva zdravstva.

Zamjenik župana Robert Vugrin rekao je kako nekoliko investicija u posljednjih godinu dana zasigurno pridonosi podizanju standarda u ludbreškoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

- Drago mi je da Zavod ulaže u opremu i u ljudstvo i zato je važno da ovdje imao jedan moderni, dobro opremljeni novi Nastavni centar ZHM. U Hrvatskoj je samo osam takvih centara. I Županija i resorno Ministarstvo prepoznali smo važnost tog projekta, stoga smo osigurali mnogo veći prostor koji je povećan s 38 na 88 kvadratnih metara i jako dobro ga opremili – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec je naglasio kako je puštanjem u rad AutoPulsa dostupnost zdravstvene zaštite u cijeloj županiji ujednačena.

-Ovaj uređaj funkcionira tako da se najprije uzme mjera prsnog koša, nakon čega uređaj počinje s masažom srca, jednakim tempom i jednakim pritiskom gotovo beskonačno, koliko god traje baterija – rekao je Smoljanec.

 

Komentari